Aanwinsten

Mini tentoonstelling schenking Velser Aardewerk t/m 22 mei 2017

Beverwijk In de geest van vernieuwende kunstenaars als Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld
richtte Potterie Kennemerland zich begin vorige eeuw op de vervaardiging
van sieraardewerk. Dit ’Velser Aardewerk’ staat met deze spectaculaire
nalatenschap van Rina Terstall weer in de belangstelling.
Klik u dit aan voor het volledige artikel 20170419-REGIO-KEN-KEN010-Velser Aardewerk

2017 Kostbare erfenis Velser Aardewerk

NHD 19 april door Koen van Eijk

Beverwijk In de geest van vernieuwende kunstenaars als Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld
richtte Potterie Kennemerland zich begin vorige eeuw op de vervaardiging
van sieraardewerk. Dit ’Velser Aardewerk’ staat met deze spectaculaire
nalatenschap van Rina Terstall weer in de belangstelling.
Klik u dit aan voor het volledige artikel 20170419-REGIO-KEN-KEN010-Velser Aardewerk

2017 Foto’s overdracht schenking Velser Aardewerk

2017 Unieke verzameling Velser aardewerk uit de nalatenschap van Rina Terstall

Joke Vreede (links) en Cees Hazenberg

Joke Vreede (links) die het legaat namens haar zuster Rina Terstall aan het museum heeft aangeboden en conservator Renate van Zalen.

Half februari ontving Museum Kennemerland een berichtje dat er uit de nalatenschap van mevrouw Rina Terstall uit Beverwijk Velser aardewerk voorwerpen aan het Museum Kennemerland zouden worden geschonken. In eerste instantie leek het te gaan om een paar stuks. De verzameling bleek echter te bestaan uit 70 puntgave aardewerk voorwerpen. Het was de uitdrukkelijke wens van Rina Terstall dat haar verzameling aan het museum zou worden aangeboden.

De aanzet tot het opbouwen van de verzameling was een Velser aardewerk voorwerp uit de nalatenschap van de moeder van Rina. De interesse voor Velser aardewerk werd daarmee gewekt. De verzameling werd door haar in de loop van de jaren zorgvuldig op- en uitgebouwd. Veilingen, markten en antiekwinkels werden regelmatig bezocht op zoek naar aanvullingen op de collectie.

“Het komt niet zo vaak voor dat je zo’n prachtige verzameling aan de collectie van een museum toe kunt voegen”, aldus Renate van Zalen, conservator van het museum. “Museum Kennemerland is erg blij dat zij deze collectie in eigendom heeft gekregen. Het is een mooie aanvulling op de stukken die het museum al in bezit had”.

Lees verder »

Bouilloire een van de vele nieuwe aanwinsten

31912

Objectnummer 31912

Verzilverde bouilloire à bascule (theecomfoor), bestaande uit een op olie werkend warmhoudgedeelte en een loshangende theepot met deksel. Versierd met zilveren en verzilverde ornamenten volgens patroon “uni, garniture ciselée, fond uni”. De 4 pootjes bestaan elk uit 3 blaadjes. De verticale staanders zijn versierd met blaadjes en een druiventros. De aanhechting van het hengsel aan de theepot heeft een bladmotief. Het ornament om de knop op de deksel bestaat uit een verzilverde bundel langwerpige blaadjes, de knop zelf is een opengaande bloem met daarin een tros bolvormige zaden. Het hengsel is een zwarte greep in een verzilverde setting. Het jaar van vervaardiging 1882 is bepaald a.d.h. van het zilvermerk/nummer.
Lees verder »

Schilderij Vulcanus en Venus

Bruikleen gemeente Velsen 2011 Schilderij Vulcanus en Venus
2011_bruikleen_gemeente_velsen_2001 Dit schilderij hing sinds minstens 20 jaar in de trouwzaal van het gemeente huis in Velsen. Het is vermoedelijk 18e eeuws en afkomstig van de voormalige buitenplaats Rooswijk in Velsen-Noord. Het schilderij is een zgn. schouwstuk, bestemd om boven de schouw te hangen. Het is volgens de inventarislijst van de historische verzameling, in de jaren ’80 opgesteld door het toenmalig Gemeentearchief Velsen, een allegorische voorstelling van de huwelijkstrouw. Dit is wellicht de aanleiding geweest om het in de trouwzaal te hangen. Gezien de scene, de personen en de afgebeelde attributen is het waarschijnlijk een afbeelding van Vulcanus, de Romeinse god van o.m. het vuur, en zijn vrouw Venus, de godin van de liefde. Voor een schouwstuk zeer aannemelijk. Minder aannemelijk is dat het om huwelijkstrouw gaat, Venus was Vulcanus niet bepaald trouw.

Ordonnantie uit 1701

Aanwinst februari 2011 Ordonnantie uit 1701
ordonnantie_200 Het Museum Kennemerland heeft recent, door aankoop uit particulier bezit, een interessante Ordonnantie van de “Burgemeesteren en Vroetschappen der Steede Beverwijck” van 14 september 1701 in haar bezit gekregen. In deze ordonnantie worden de heffingen geregeld voor het vervoer per schip van Amsterdam naar Beverwijk v.v. Uit de tekst, inmiddels volledig getranscribeerd door vrijwilliger collectiebeheer Henk Stoker, valt allerlei interessants te lezen. Zo bleken de schippers van “bier-schuyten”, “visch-schuyten” en “schelp-schuyten” tussen de 1-2 “stuyvers” te moeten betalen voor de doortocht. Ook meereizende passanten betaalden een halve “stuyver”. De ordonnantie is opgemaakt en ondertekend in het “Raethuyse der Steede Beverwijk” door de toenmalige secretaris C. Velsen en is gedrukt door Wilhelmus van Kessel te Haarlem. Kortom, een welkome aanvulling voor de collectie documenten van het Museum Kennemerland over de geschiedenis van Beverwijk.

Bodebus

Bruikleen 2010 Bodebus
bodebus_200 De bodebus was vroeger een onderscheidingsteken voor de bode, in dienst van het stadsbestuur. Dit exemplaar is gemaakt in de 17de eeuw, waarschijnlijk in leeuwarden. Het wapen is in porselein uitgevoerd en gemaakt door Tiggelaar, Makkum. Tot eind januari in het museum tentoongesteld in het kader van de tentoonstelling: “Gebouwen om van te houden”. (Bruikleen Gemeente Beverwijk)

Velser aardewerk

Schenkingen 2010 Velser aardewerk
vaas_200 Deze vaas is geschonken door de heer Fries Berkhout.

Velser aardewerk

Schenkingen 2010 Velser aardewerk
vaas_2_200 Deze vaas is geschonken door de heer Fries Berkhout.

Nieuwe aanwinst betreffende de buitenplaats Rooswijk

Schenking (dec. 2009) Nieuwe aanwinst betreffende de buitenplaats Rooswijk
rooswijk_200 Museum Kennemerland heeft onlangs uit particulier bezit verworven een fraai olieverf schilderij uit 1945 van de oud-Beverwijkse schilder Jan van Fucht (1926 – ).Afgebeeld is een door herfstbomen omzoomde oprijlaan, die leidde naar het voormalige koetshuis met stallen van de buitenplaats Rooswijk (zie foto).De nieuwe aanwinst past goed in onze collectie “Buitenplaatsen in Kennemerland” en hangt inmiddels op een prominente plaats in de hal van het museum.

Koperen naamplaat Kinheim

Schenking (jan. 2009) Koperen naamplaat Kinheim
naamplaat_kinheim_200 Naamplaat Kinheim, bevestigd destijds aan het hek van de tuin op de Zeestraat. Tekst op de plaat: Koninklijke Hand-tapijtknooperij “KINHEIM”.Zie ook onder Kinheimspullen

Ets

Schenking (maart 2009) Ets
ets_200 Naar aanleiding van de tentoonstelling van Frans Jacob IJserinkhuijsen schonk een particulier een fraaie ets van deze kunstenaar. De ets is vervaardigd in 1942.

Kinheimspullen

Schenking (jan. 2009) Kinheimspullen
kinheim_tapijt_200 Van de heer Mastenbroek kreeg het museum een grote doos vol met fotoboeken van de fabriek, foto’s van de objecten die gemaakt zijn en van de locaties waar de tapijten zich toen bevonden (luxe cruise-schepen, kantoren, gemeentehuizen en zelfs Soestdijk).Daarnaast een groot, bronzen bord met de naam van de “knooperij”, wat vroeger op het toegangshek zat en 3 proeflappen.

‘Gezicht op Wijk aan Zee’ (1937)

Bruikleen (nov. 2008) Schilderij ‘Gezicht op Wijk aan Zee’ (1937)
gezicht_op_wijk_aan_zee_200 Schilder: Sipke van der Schaar. Dit schilderij is in langdurig bruikleen gegeven door de Gemeente Beverwijk.

7 Etsen: Beverwijk en omgeving

Bruikleen (okt. 2008) 7 Etsen: Beverwijk en omgeving ± 1940
goede_raad_kerk_200 Kunstenaar: Frans J. IJserinkhuijsen (1892 – 1959). De etsen zijn in langdurig bruikleen gegeven door mevrouw H. de Wildt-van Overmeeren. Op de afbeelding ziet u de “Onze Lieve Vrouwe van Goede Raad” kerk aan de Arendsweg. Het bijzondere van deze ets is dat de kerk nu eens van een andere kant te zien is dan gebruikelijk.

Ledikant

Schenking (okt. 2008) Ledikant
ledikant_200 Ledikant, geschonken door de familie Gellings. Dit eikenhouten ledikant is ontworpen en gemaakt door Karl Gellings (1892 – 1959) voor zijn kinderen. Meer info over dit ledikant en de ontwerper Gellings, zie nieuws op deze site.

‘Jacoba van Beieren’ kannetje

Schenking (juni 2008) ‘Jacoba van Beieren’ kannetje
jacoba_van_beieren_kannetje_200 De heer G. van der Winden, uit Beverwijk, heeft onderstaande vroeg middeleeuwse archeologische voorwerpen geschonken. Dit kannetje is gevonden bij graafwerkzaamheden aan de Koningstraat, waar vroeger de oude bloemenveiling heeft gestaan. Nu de Markt. De naam van dit kannetje is ontleend aan het verhaal dat Jacoba veel dronk om haar leed te vergeten. Als ze haar kannetje geleegd had gooide ze dat achter zich over haar hoofd in de gracht.

Stenen gewicht

Schenking (juni 2008) Stenen gewicht
stenen_gewicht_200 Stenen gewicht dat gebruikt werd in een touwweverij.

Vindplaats: Dr. Schuitstraat.

Visnet verzwaring

Schenking (juni 2008) Visnet verzwaring
visnet_verzwaring_200 Steen gebruikt als visnet verzwaring. Gevonden bij graafwerkzaamheden in de Wijckermeer.
« Page 1 »