Het gebouw

Vernieuwd museum september 2016

Het Museum

Het museum is een Rijksmonument

Voormalig GEMEENTEHUIS van de gemeente Wijk aan Zee en Duin daterend uit 1908. Het aan de oostzijde van het Westerhoutplein gelegen gemeentehuis, dat tevens dienst deed als conciërgewoning, is ontworpen in een op het zeventiende-eeuwse Hollands Classicisme teruggrijpende bouwtrant door de Haarlemse architect J. London in samenwerking met architect J.J.L. Moolenschot te Amsterdam. Twee jaar eerder had London in Halfweg een raadhuis in dezelfde stijl gebouwd. Burgemeester en Wethouders wilden een nieuw gemeentehuis naar dit model.

Op 8 juli 1908 vond de aanbesteding plaats, waarna het werk gegund werd aan de plaatselijke aannemer Ph.B. Schram. Vanwege de meevallende inschrijvingssom werd besloten de buitenmuren op te trekken als spouwmuren in plaats van steensmuren en het gebouw zowel in de lengte als breedte één meter te vergroten.
Het gemeentehuis heeft dienst gedaan tot de samenvoeging van Wijk aan Zee en Duin met de gemeente Beverwijk in 1936.

Het pand is opvallend gelegen aan het Westerhoutplein, tussen twee straten die op het plein uitkomen. In tegenstelling tot het meermalen verbouwde interieur verkeert het exterieur nog vrijwel in de oorspronkelijke staat afgezien van enkele wijzigingen in de achtergevel, waaronder twee dichtgezette vensters en een verbindingslid naar het achterliggende kantoor.
Sinds 1991 is in het pand het Museum Kennemerland gehuisvest.
Meer over het museum is een Rijksmonument

Het museum voor september 2016

Herinrichting van het museum in 2013

Na de tentoonstelling van de buitenplaatsen (2012) is een deel van deze tentoonstelling gebruikt om de vaste opstelling in de grote zaal en de burgemeesterskamer m.b.t. dit onderwerp opnieuw in te richten.

Bij de entree van de grote zaal is een soort ‘halletje’ gecreëerd, met fraai behang, een ladenkast en een mooie spiegel met wandarmaturen.

Direct om de hoek is een keuken ingericht. Het is geen exacte weergave van een 18de eeuwse keuken maar geeft een impressie. Een aanrecht, met pomp en koperen kraan, en plank voor wandborden en keukengerei en een vitrine met vaatwerk e.d.

De gebruikte objecten zijn allemaal afkomstig uit de collectie van museum Kennemerland.
Door ze in een context te plaatsen, vertellen zij een verhaal en krijgt de bezoeker meer relevante informatie.

Ook de informatie over de buitenplaatsen zal aangevuld worden. Gedacht wordt aan thema’s zoals tuinen, de familie, kinderen / speelgoed e.d.

Bij deze aanvulling wordt ook weer uit de collectie van het museum geput, veelal uit de vitrines van het open depot op de bovenverdieping.

Deze vitrines worden ook heringericht met de volgende onderwerpen:

• geschiedenis van Beverwijk en omstreken,
  • tuinbouw
  • industrie.