Werkgroep archeologie

60 Jaar amateurarcheologie in Kennemerland, een korte geschiedenis

Kennemerland is tegenwoordig de benaming voor een samenwerkingsverband van achttien gemeentes, met samen meer dan 600.000 inwoners. Maar ook voor onze tijd bestond Kennemerland al. De regio heeft een bewogen geschiedenis, die begint in de prehistorie. De bewoners hebben sinds die tijd overal In de bodem hun sporen nagelaten.

Veel van die sporen zijn aan het licht gekomen door het werk van amateurarcheologen uit de regio. De afgelopen 60 jaar hebben zij, door werkgroepen in verschillende gemeenten, archeologisch onderzoek verricht naar de vondsten en bijgedragen aan de kennis over de regio.
De vondsten zijn gedaan door de archeologische werkgroep Haarlem, de archeologische werkgroep Beverwijk -Heemskerk en de archeologische werkgroep Velsen van AWN afdeling 4.

Tot de afdeling Kennemerland behoren vier werkgroepen die elk een eigen werkgebied hebben:

  • De oudste werkgroep van de afdeling is de (voormalige) Archeologische Werkgroep Hoogovens (1961-1992).
  • Deze werkgroep is later opgegaan in de Archeologische Werkgroep Velsen, die in 1968 werd opgericht.
  • In 1962 werd de Archeologische Werkgroep Beverwijk-Heemskerk opgericht, die is aangesloten bij de Kennemer Oudheidkamer, het tegenwoordige Museum Kennemerland te Beverwijk.
  • In 1970 volgde de oprichting van de Archeologische Werkgroep Haarlem en omstreken.

Bronnen: Archeologische Werkgroep Beverwijk-Heemskerk

Radiouitzending ‘Rondom de Wijkertoren’ op 26 mrt en 2 april

Op 26 maart is er weer een nieuwe aflevering van het programma ‘Rondom de Wijkertoren’ van Radio Beverwijk.
Het onderwerp van deze keer is het Wijkermeer en het verdwijnen daarvan. Vanaf de uitzenddatum kunt u de artikelen weer nalezen op de website van de Archeologische Werkgroep www.awn-beverwijk-heemskerk.nl.

Voor de rubriek ‘Da’s mooi meegenomen’ worden er dit keer een aantal archeologische voorwerpen besproken. Deze maal zijn het bakstenen, maar geen gewone. Er is wat bijzonders mee. De bakstenen zijn vanaf 19 februari tijdens de openingstijden van het museum te bewonderen in (onder) een vitrine van het museum. De aflevering wordt de week erop op 2 april herhaald en is de dag na de eerste uitzending 14 dagen lang terug te luisteren op www.radiobeverwijk.nl via het tabblad gemist.
Rondom de Wijkertoren, een programma van Radio Beverwijk, met medewerking van het Museum Kennemerland en de Archeologische Werkgroep Beverwijk-Heemskerk, elke woensdag tussen 5 en 6 uur,104.5 FM op de kabel(Ziggo) ,105.4 FM in de ether of Livestream via de website van radio Beverwijk.

Radio uitzending ‘Rondom de Wijkertoren’ op 5 en 12 maart

Op 5 maart (herhaling op 12 maart) is er weer een nieuwe aflevering van het programma ‘Rondom de Wijkertoren’ van Radio Beverwijk.

Het onderwerp van deze keer

DE STADSKEUR VAN BEVERWIJK

De 3 voorwerpen van het museum zijn:

Object nr. 10058-  Wijker daalder

10058-150x150Wijker daalder is uitgegeven in 1998 ter gelegenheid van 700 jaar stadsrechten van Beverwijk naar voorbeeld van een te Beverwijk gevonden munt met het oudste wapen van Beverwijk. Het wapen, drie lelies, gekroond door een stedekroon en vastgehouden door twee leeuwen De lelies staan voor onschuld en reinheid. De munt is uitgegeven door de centrumwinkeliers van Beverwijk en verpakt in een hoesje. Drie exemplaren.

 

13382-150x150    13381-150x150

Object nr.   13381 en 13382
Banieren 700 jaar stadsrechten Gemeente Beverwijk

 

 

 

18427-150x150Object nr. 18427

Beverwijk 700 jaar marktrechten (19 juni 1976).
Afgebeeld een marktgaande vrouw.
Rechtsonder een zogenaamde oorkonde van Floris, Graaf van Holland. Aantal exemplaren: 3.

Radio uitzending ‘Rondom de Wijkertoren’ op 19 en 26 februari

Op 19 februari (herhaling op 26 februari) is er weer een nieuwe aflevering van het programma ‘Rondom de Wijkertoren’ van Radio Beverwijk.

Het onderwerp van deze keer is het 18e eeuws schrijversduo Elisabeth Wolff en Agatha Deken welke gewoond hebben op het buitenverblijf Lommerlust te Beverwijk. Vanaf de uitzenddatum kunt u de artikelen weer nalezen op de website van de Archeologische Werkgroep www.awn-beverwijk-heemskerk.nl.

2014-wa-pijpenkopjes-150x150Voor de rubriek ‘Da’s mooi meegenomen’ worden er dit keer een aantal archeologische voorwerpjes besproken. Deze maal zijn het pijpenkopjes. De voorwerpjes zijn vanaf 19 februari tijdens de openingstijden van het museum te bewonderen in een vitrine van het museum.

Meer over pijpenkoppen in het museum zie ook
Collectie online

De aflevering wordt de week erop op 26 februari herhaald en is de dag na de eerste uitzending 14 dagen lang terug te luisteren op www.radiobeverwijk.nl via het tabblad gemist.
Rondom de Wijkertoren, een programma van Radio Beverwijk, met medewerking van het Museum Kennemerland en de Archeologische Werkgroep Beverwijk-Heemskerk, elke woensdag tussen 5 en 6 uur,104.5 FM op de kabel(Ziggo) ,105.4 FM in de ether of Livestream via de website van radio

Radio uitzending ‘Rondom de Wijkertoren’ op 5 februari

Op 5 februari is er weer een nieuwe aflevering van het programma ‘Rondom de Wijkertoren’ van Radio Beverwijk. (Herhaling op 12 februari).

2014-jan-31294-600x450-kopie-150x150Het onderwerp: Het ontstaan en de geschiedenis van het Rode Kruis Ziekenhuis.
Voor de rubriek ‘Da’s mooi meegenomen’ wordt er dit keer een voorwerp uit de museumcollectie besproken. Het voorwerp heeft een directe link met het onderwerp van de uitzending en is vanaf 5 februari tijdens de openingstijden van het museum te bewonderen in een vitrine van het museum.

Meer informatie over het objectnummer 31294
kunt u zien via:
Collectie online CZBS

Vanaf de uitzenddatum kunt u de artikelen weer nalezen op de website van de Archeologische Werkgroep www.awn-beverwijk-heemskerk.nl.

De aflevering wordt de week erop op 12 februari herhaald en is de dag na de eerste uitzending 14 dagen lang terug te luisteren op www.radiobeverwijk.nl via het tabblad gemist.
Rondom de Wijkertoren, een programma van Radio Beverwijk, met medewerking van het Museum Kennemerland en de Archeologische Werkgroep Beverwijk-Heemskerk, elke woensdag tussen 5 en 6 uur,104.5 FM op de kabel(Ziggo) ,105.4 FM in de ether of Livestream via de website van radio Beverwijk

Radio uitzending op 22 januari (aflevering 7) Rondom de Wijkertoren

Op 22 januari 2014 van 17.00 tot 18.00 uur wordt aflevering 7 van Rondom de Wijkertoren uitgezonden.
Het onderwerp is Beschermheiligen. Weet u waarom Agatha, Odulphus en Laurentius heilig zijn verklaard? En waarom zijn zij beschermheiligen van respectievelijk Beverwijk, Wijk aan Zee en Heemskerk? En wie zijn de beschermheiligen van Europa? Of de beschermheilige van het internet? Op deze vragen wordt in Rondom de Wijkertoren een antwoord gegeven.
Er wordt weer een spreekwoord van Breughel besproken en een paar archeologische vondsten die na de uitzending te bezichtigen zijn in een vitrine in het museum.

De aflevering wordt de week erop op 29 januari herhaald en is de dag na de eerste uitzending 14 dagen lang terug te luisteren via www.radiobeverwijk.nl via het tabblad gemist. De artikelen zijn terug te lezen op de website www.awn-beverwijk-heemskerk.nl via de pagina ‘Radio Beverwijk’ en de besproken voorwerpen zijn tijdens de openingstijden van het museum te bewonderen.

aflevering_7

Rondom de Wijkertoren op 8 januari 2014

wijkertorenOp 8 januari 2014 wordt aflevering 6 van Rondom de Wijkertoren uitgezonden. Het onderwerp is De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij van Wijk aan Zee. De aflevering wordt de week erop op 15 januari herhaald en is de dag na de eerste uitzending 14 dagen lang terug te luisteren via www.radiobeverwijk.nl via het tabblad gemist. De artikelen zijn terug te lezen op de website www.awn-beverwijk-heemskerk.nl via de pagina ‘Radio Beverwijk’.
Voor de rubriek ‘Breughel zei het al‘ was het spreekwoord ‘Een oogje in het zeil houden’. Voor het schilderij volstaat een verwijzing naar de plek waar het hangt. De medaille kan in de vitrine net als de kaart met het spreekwoord
(vervangen van de vorige kaart).


breugel6_a
penning_01Objectnummers 11016 en 11333
Voor de rubriek ‘Da’s mooi meegenomen’ hebben we een voorwerp uit het ZCBS besproken.Penning ter ere van het 150-jarig bestaan van de Noord- en Zuid-Hollandse Reddings Maatschappij en de Koninklijke Zuid-Hollandse Maatschappij tot redding van Schipbreukelingen.

Op de voorzijde staat de afbeelding van een portret van een bemanningslid van een zuidwester. Hieromheen drie maal de tekst: “MAYDAY”.

penning_02Achterzijde de tekst: “KNZHRM – KZHMRS 1824-1974 150 REDDINGSJAREN”

« Page 1 »