Museum Kennemerland breidt uit

Impressie-entree-HIC-2015-150x150Het pand van Museum Kennemerland aan het Westerhoutplein ondergaat een flinke uitbreiding. De vleugel erachter, waar voorheen uitzendbureau SAB zat, wordt erbij betrokken. Daar neemt ook het Historisch Genootschap zijn intrek.

In de eerste plaats gaat de kleine 200 vierkante meter tellende vleugel op de schop. Het museum en het genootschap richten er het Historisch Informatie Centrum in. Er komt een grote zaal voor lezingen en presentaties, met ruimte voor ongeveer 50 stoelen. Rondom bevinden zich, behalve glazen schuifdeuren, voornamelijk boekenkasten. Naast deze zaal komen er een vergaderzaal, een kantoorruimte, een werkruimte met stellingkasten en een keukentje.
Het schept meteen de mogelijkheid bezoekers van het museum een kopje koffie te bieden. In deze ruimtes krijgen ook het fotoarchief en de historische bibliotheek van het museum een plek.
De verbouwing, die wordt verzorgd door de gemeente, zou eigenlijk half september starten. Maar door een ’administratieve fout’ in de aanbesteding is dit met een maand vertraagd. ,,We hopen dat 1 januari de deuren open kunnen’’, zegt Cees Hazenberg, voorzitter van Museum Kennemerland.
Die deur zal zich letterlijk verplaatsen. Is de ingang van het museum nu aan het Westerhoutplein, na de verbouwing bevindt die zich in de steeg tussen de vleugel en het museum. Te bereiken door links om het museum heen te lopen, aan de kant van de Noorderwijkweg. Die steeg moet nog opgekalefaterd worden. Dat gebeurt met onder meer groene beplanting aan de gevel.
In de vleugel zat tot een jaar geleden SAB, een uitzendbureau dat zich richt op Tata Steel. Met de hoofdentree tussen het oorspronkelijke museum en de nieuwe vleugel wordt een oude verbinding in ere hersteld. De huidige hoofdingang blijft intact, maar gaat op slot. Tijdens de verbouwing blijft Museum Kennemerland dezelfde openingstijden houden. Wel zal er af en toe wat geschoven moeten worden met ruimte. Eind volgend jaar hoopt het museum zelf flink te verbouwen. Dat heeft aardig wat voeten in de aarde, legt Hazenberg uit. ,,We zitten in een monument, dus hebben we te maken met de Monumentencommissie. Daarnaast zullen we nog fondsen moeten vinden om de verbouwing te laten doorgaan.’’
De verbouwing van de vleugel doet Van Assema Bouw. Het schilderen en inrichten zal neerkomen op vrijwilligers. De architect is Mark Koning van Stichting Huys Auerhaen. Hij gaat ook de restyling verzorgen. Met een lokale tint: Koning laat zich inspireren door Velser Aardewerk.

Bronvermelding: Noordhollands Dagblad/Sander van Lubeck.