Nieuws 2013

Op 17 december 2013 – Naturalisatiedag in Beverwijk

naturalisatie_01De landelijke naturalisatiedag werd op 17 december gehouden in Museum Kennemerland.
Elf nieuwe Nederlanders legden in het museum de ‘verklaring van verbondenheid’ af en verkregen zo hun Nederlanderschap. Dit in aanwezigheid van familie en vrienden en andere nieuwe Nederlanders. Totaal waren er 63 personen.

Na het officiële gedeelte en een rondleiding in het museum, ging de groep naar ‘de overkant’, Huize Westerhout. Daar was er wederom een rondleiding en werd er een hapje en een drankje geserveerd.

naturalisatie_02

 

Uniek boekwerk van de overzichtstentoonstelling van Jan van der Schoor

2013-dec-catalogus-k_250De overzichtstentoonstelling van Jan van der Schoor wordt heel goed in het Museum Kennemerland bezocht en gewaardeerd. Mede door de overweldigende belangstelling heeft één van onze sponsoren Gert-Jan Maas van Kennemer Lichtdruk samen met de tentoonstellingsgroep een unieke catalogus samengesteld. Net zoals de tentoonstelling geeft het boekwerk een goed beeld van de kunstwerken van Jan van der Schoor. Het is in schetsboek-vorm gebundeld en zelfs de kleinste details van sommige werken zijn te zien. Een mooi cadeau voor onder de Kerstboom, want dit unieke  boekwerk staat in ieders boekencollectie goed. Hij is uitsluitend bij het Museum Kennemerland verkrijgbaar.

Kijk voor meer informatie over de overzichtstentoonstelling en de catalogus op  www.museumkennemerland.nl.

De catalogus kost € 19,50 en is tijdens de openingsuren: zaterdag en zondag van 14-17 uur in het Museum Kennemerland verkrijgbaar. De tentoonstelling loopt tot en met eind maart 2014.

catalogus1_250 catalogus2_250

foto’s: Gert-Jan Maas met Catalogus (bron: Riet Molenaar)

2 nov. Radiouitzending 4: Radio Beverwijk (archeologie en MK)

wijkertorenRondom de Wijkertoren’ is een programma van Radio Beverwijk met medewerking van de Archeologische werkgroep Beverwijk-Heemskerk en het Museum Kennemerland.

De eerste uitzending is op woensdag 4 sept. 2013. 

Aflevering 1 van  -Rondom de Wijkertoren-  gaat over de wijkertoren en omgeving.
Aflevering 2 van  -Rondom de Wijkertoren-  gaat over Orde en recht in Beverwijk.
Aflevering 3 van  -Rondom de Wijkertoren-  gaat over Markt en veiling in Beverwijk.
Aflevering 4 van -Rondom de Wijkertoren-  gaat over Huize Scheybeeck.
Aflevering 5 van -Rondom de Wijkertoren-spreekwoord: Voor de wind is het goed zeilen.

De uitzending wordt om de 14 dagen uitgezonden op woensdag tussen 17.00 uur en 18.00 uur op 105.4 FM ether of 104.5 FM kabel of via internet www.radiobeverwijk.nl/stream/     

De uitzending wordt om de 14 dagen uitgezonden op woensdag tussen 17.00 uur en 18.00 uur op 105.4 FM ether of 104.5 FM kabel of via internet www.radiobeverwijk.nl/stream/

Website Archeologische website: Lees verder….

Krantenberichten over Jan van der Schoor in het NHD.

 

22 mei 2013 Foto’s Museum in Paviljoen Westerhout op 31 mei

beeldbank2Op vrijdag 31 mei presenteert Museum Kennemerland een selectie uit haar fotoarchief in Paviljoen Westerhout (Westerhoutplein 3 in Beverwijk). Dit is de laatste presentatie ‘op locatie’. De presentatie houdt verband met de lopende tentoonstelling in het museum met Beverwijks fotomateriaal. Voor de eerdere presentaties in Huis ter Wijck, Lommerlust en de bieb was ruime belangstelling.

Lees verder »

22 april 2013 Prijsuitreiking van de fotowedstrijd

De fotowedstrijd werd tijdens het museumweekend van 6 en 7 april gehouden. Ongeveer 150 mensen bezochten dat weekend het museum, velen deden mee aan de wedstrijd. De heer Ruud Sprengers (leraar Nederlands aan het Kennemer College, locatie Havo-vwo) was overtuigend de winnaar; had als enige alle antwoorden op de vragen goed.  Ineke, vrijwilligerscoördinator van het museum, reikte maandag 22 april in het museum de prijs (bos bloemen + 2 boekwerken) uit aan de heer Ruud Sprengers.

prijsuitreiking_fotowedstrijd_2013

20 april 2013 Ontmoetingsdag 65 jarigen in het stadhuis

openingOp zaterdag 20 april 2013 organiseerde de gemeente samen met Stichting Welzijn de ontmoetingsdag voor 65-jarigen.

De Beverwijkers die in 2012 of 2013 65 jaar zijn geworden of nog worden, waren uitgenodigd in het Stadhuis van Beverwijk. Doel van de bijeenkomst is om deze groep inwoners op de hoogte te brengen van wat zij van de gemeente kunnen verwachten op het gebied van beleid en regelingen. Tevens waren er presentaties, workshops en een informatiemarkt, die een indruk gaven van de grote diversiteit aan activiteiten die er in Beverwijk voor senioren zijn.

Het museumweekend 2013 – Thema: doe een museum

museumweekend2013_800pTijdens het nationaal museumweekend, dat in 2013 voor de 32e keer wordt georganiseerd, openen de Nederlandse musea massaal hun deuren voor een symbolisch bedrag van 1 euro.

Daarnaast zijn er museums die er voor kiezen om hun bezoekers gratis naar binnen te laten gaan. Museum Kennemerland kiest voor de bijdrage van 1 euro.

Het museumweekend is één van de grootste culturele evenementen van Nederland en wordt georganiseerd met het idee om het grote publiek te laten zien en te laten ervaren hoe leuk en leerzaam het kan zijn om een museum te bezoeken. Vooral in een tijd dat pc’s en internet een steeds grotere en belangrijkere rol in ons leven begint te krijgen, wordt een museumbezoek vooral door de jongere generatie nogal eens vergeten.
Extra openstelling dit weekend is de zaterdagochtend vanaf 10.00 uur.

Lees verder »

Collectieplan

Het bestuur van Museum Kennemerland presenteert het Collectieplan 2012–2016. Het museum is sedert maart 2009 Geregistreerd Museum en behoeft een actueel Collectieplan.
Het collectieplan is bestemd voor bestuurders, medewerkers/vrijwilligers, publiek en financiers. Daarnaast zullen ook bruikleenaanvragers, erflaters en schenkers geïnteresseerd zijn in het beleid ten aanzien van de collectie.

U kunt het Collectieplan hier downloaden.

8 april 2013 Museum zoekt werk Jan van der Schoor

Museum Kennemerland werkt aan de voorbereiding van een nieuwe tentoonstelling. De tentoonstelling wordt een eerbetoon aan kunstenaar Jan van der Schoor. In september is het vijf jaar geleden dat hij overleed. Het museum is op zoek naar werken van de kunstenaar die voor de duur van de tentoonstelling in bruikleen gegeven worden.

Jan van der Schoor was een kleurrijke Beverwijkse schilder en tekenaar. Hij overleed in 2008 op 67-jarige leeftijd. De kunstenaar stond bekend om zijn creatieve en onafhankelijke kijk op onze regio. Zowel de actualiteit in de omgeving als de geschiedenis van de streek boeiden hem.

Van der Schoor was een productief kunstenaar. Honderden tekeningen en schilderijen hebben hun weg gevonden naar particulieren en instellingen in de regio. Het museum wil door middel van de tentoonstelling een overzicht geven van zijn oever. Daarvoor is het afhankelijk van de medewerking van bezitters van werken van Jan van der Schoor.

Het museum doet een oproep aan eigenaren van schilderijen, tekeningen of voorwerpen die herinneren aan Jan van der Schoor om deze in bruikleen te geven.
Hun medewerking wordt zeer op prijs gesteld en kan aangemeld worden via e-mail:

infomuseumkennemerland@gmail.com,
of telefoon 0251-374591 (Jan de Wildt).

De tentoonstelling staat gepland van oktober 2013 tot maart 2014.

Noot voor de redactie:
voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Jan de Wildt, telefoon 0251 374591 of 06-53768109

29 mrt 2013 Prijsvraag in Museum Kennemerland op 6 en 7 april (Museum Weekend)

museumweekend2013_800pIn het weekeinde van 6 en 7 april openen in het hele land musea de deuren met speciale acties. Dat doen ze omdat die dagen in het teken staan van het nationale Museumweekend.

Ook Museum Kennemerland doet mee met een actie die aansluit bij de lopende tentoonstelling ‘Onbekend Gezicht, het fotografisch geheugen van Museum Kennemerland’.
‘Onbekend Gezicht’ toont foto- en ander beeldmateriaal van Beverwijk van voor ± 1970.

Het ‘fotografisch geheugen van Beverwijk’ kan bij veel van dat materiaal een mooi verhaal vertellen. Helaas zijn er ook beelden waarvan zulke informatie ontbreekt. Vanaf de start van de tentoonstelling zijn de vrijwilligers van het museum op allerlei manieren op zoek naar aanvullende informatie.

De bezoekersactie in het museum maakt bezoekers deelgenoot van de zoektocht die in het museum wordt gevoerd: wat staat er op de foto, wanneer is de foto genomen? Een foto-ontdekkingstocht voert langs een deel van het foto- en filmmateriaal waaruit de tentoonstelling bestaat. Aan de hand van een vragenlijst kunnen de bezoekers antwoord geven op de vragen die over deze foto’s gesteld worden. Deelnemers met het grootst aantal juiste antwoorden winnen een fraaie prijs.

Tijdens het Museumweekend is Museum Kennemerland geopend op zaterdag 6 april van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 7 april van 14.00 tot 17.00 uur. De entree is op deze dagen slechts € 1,=.

18 mrt 2013 Museum zoekt antwoord in Lommerlust op 27 maart

Op woensdag 27 maart presenteert Museum Kennemerland een selectie uit haar fotoarchief in Woonzorgcentrum Lommerlust (Peperstraat 17 in Beverwijk). Dit is voorlopig de laatste presentatie van een deel van het Beverwijkse fotomateriaal. Eerder waren presentaties in de bibliotheek en in Huis ter Wijck, beide een groot succes. De presentatie houdt verband met de lopende tentoonstelling in het museum met Beverwijks fotomateriaal. Het museum hoopt gebruik te kunnen maken van het geheugen van Beverwijkers en zoekt ontbrekende informatie bij de foto’s.
Tot half september is de tentoonstelling Onbekend Gezicht te zien in het museum, met foto- en filmmateriaal van voor ± 1970.

Lees verder »

Topdrukte in het museum, bezoek kinderopvang 2013

17Deze week kwamen vier dagen lang kinderen uit de naschoolse opvang van Heemskerk naar het museum.
Ze sloten daarmee een speciaal project af over de Acte van Echternach in het kader van de feestelijkheden 950 jaar Heemskerk.
In de filmzaal werden stop-motion-films vertoond, die de groepen zelf hebben gemaakt. (ook te zien op You Tube).
De ruim 80 kinderen maakten ook een speurtocht door het museum om hun blik op de geschiedenis van de streek te verruimen.

Foto’s:

Lees verder »

25 feb 2013 Museum zoekt antwoord in Huis ter Wijck op 5 maart

beeldbank2Op dinsdag 5 maart presenteert Museum Kennemerland een selectie uit haar fotoarchief in Woonzorgcentrum Huis ter Wijck. De presentatie houdt verband met de lopende tentoonstelling in het museum met Beverwijks fotomateriaal. Het museum hoopt gebruik te kunnen maken van het geheugen van Beverwijkers die de presentatie bijwonen … Vanaf begin dit jaar is de tentoonstelling Onbekend Gezicht te zien in het museum. De ondertitel is ‘het fotografisch geheugen van Museum Kennemerland’. In dat geheugen zijn helaas wat gaten aanwezig. Van een deel van het beeldmateriaal ontbreekt informatie. Om er achter te komen wie of wat op foto’s te zien is, publiceert het Museum elke twee weken een foto in een regionale krant en roept belangstellenden op om via internet in de beeldbank van het museum te kijken.
Ook trekt het museum er op uit om op diverse locaties in Beverwijk antwoorden te vinden. Tot half september is de tentoonstelling Onbekend Gezicht, met foto- en filmmateriaal van voor ± 1970, te zien is in het museum. De foto’s zijn gerangschikt in tien thema’s, waaronder Wijk aan Zee, tuinbouw, bevrijding, de gasfabriek, conservenfabriek en andere bedrijvigheid, verenigingen en clubs, en ongelukjes. In een kleine filmzaal vertoont het museum films onder het motto ‘onherkenbaar stadsgezicht’. De beeldbank is toegankelijk via www.museumkennemerland.nl en rechtstreeks via www.museumbeverwijk.nl. Het museum is nieuwsgierig naar verhalen achter de foto’s en ander beeldmateriaal en hoopt op veel nieuwe informatie van belangstellenden.
De presentatie op dinsdag 5 maart in woonzorgcentrum Huis ter Wijck (Plesmanweg 1 in Beverwijk) begint om 14.30 uur en is uiteraard bestemd voor alle bewoners van het zorgcentrum, maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. Vooraf aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. De eerdere presentatie (19 februari) in de bibliotheek in Beverwijk was een succes: ongeveer 100 belangstellenden waren hierbij aanwezig. Het Museum hoopt ook in Huis ter Wijck op een grote opkomst.
voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Jan de Wildt, telefoon 0251 374591 of 06-53768109

19 feb 2013 Museum zoekt antwoord in bibliotheek


beeldbankOp dinsdag 19 februari presenteert Museum Kennemerland een selectie uit haar fotoarchief in de Bibliotheek IJmond Noord (vestiging Beverwijk). De presentatie houdt verband met de lopende tentoonstelling in het museum met Beverwijks fotomateriaal. Het museum hoopt gebruik te kunnen maken van het geheugen van Beverwijkers die de presentatie bijwonen …

Vanaf begin dit jaar is de tentoonstelling Onbekend Gezicht te zien in het museum. De ondertitel is ‘het fotografisch geheugen van Museum Kennemerland’. In dat geheugen zijn helaas wat gaten aanwezig. Van een deel van het beeldmateriaal ontbreekt informatie. Om er achter te komen wie of wat op foto’s te zien is, publiceert het Museum elke twee weken een foto in een regionale krant en roept belangstellenden op om via internet in de beeldbank van het museum te kijken.
Ook trekt het museum er op uit om op diverse locaties in Beverwijk antwoorden te vinden.Tot half september is de tentoonstelling Onbekend Gezicht, met foto- en filmmateriaal van voor ± 1970, te zien is in het museum. De foto’s zijn gerangschikt in tien thema’s, waaronder Wijk aan Zee, tuinbouw, bevrijding, de gasfabriek, conservenfabriek en andere bedrijvigheid, verenigingen en clubs, en ongelukjes. In een kleine filmzaal vertoont het museum films onder het motto ‘onherkenbaar stadsgezicht’. De beeldbank is toegankelijk via www.museumkennemerland.nl en rechtstreeks via www.museumbeverwijk.nl. Het museum is nieuwsgierig naar verhalen achter de foto’s en ander beeldmateriaal en hoopt op veel nieuwe informatie van belangstellenden.

De presentatie op dinsdag 19 februari in de bibliotheek in Beverwijk begint om 19.30 uur en de toegang is gratis.

« Page 1, 2 »