Nieuws 2013

19 februari 2013 Lezing fototentoonstelling in de bibliotheek.

Dinsdagavond 19 februari was de eerste externe presentatie van de tentoonstelling “Onbekend Gezicht”.

Zo’n honderd bezoekers kwamen naar de bibliotheek aan het Kerkplein om te genieten (en te huiveren) bij de fotopresentatie van het veranderend stadsgezicht van Beverwijk. Uit alle hoeken en gaten van de bieb werden stoelen aangesleept om iedereen een plaatsje te geven. Een interactieve presentatie met veel reacties uit de zaal bij o.a. virtuele wandelingen over de Breestraat, het Stationsplein en het gebied rond de Wijkertoren.

Deze presentatie is de eerste van een reeks, die wordt vervolgd met:
– Huis ter Wijck 5 maart 14.30 uur
– Historisch Genootschap 14 maart BHK-gebouw Groenelaan 20 uur
– Lommerlust 27 maart 14.30 uur
– Paviljoen Westerhout 31 mei 14.30 uur

26 jan 2013 Radio Beverwijk in Museum Kennemerland

radio_beverwijk

2013 Foto’s tentoonstelling Onbekend Gezicht

8 jan. 2013 Foto’s in Museum Kennemerland

affiche_onbekend_gezicht_200Museum Kennemerland opent op zaterdag 12 januari de deuren voor een nieuwe tentoonstelling: Onbekend Gezicht, het fotografische geheugen van Museum Kennemerland. Het museum toont de foto’s van de Beverwijkse geschiedenis deels uit eigenbelang, in de hoop veel informatie te verkrijgen. Via internet is daarom ook het archief te bekijken, het museum publiceert foto’s en trekt er bovendien op uit met een selectie van de collectie.
Het museum heeft een omvangrijk archief met foto- en filmmateriaal van voor
± 1970. Vaneen deel ervan is de herkomst niet bekend. In de tentoonstelling Onbekend Gezicht toont het museum een deel van de collectie. De foto’s zijn gerangschikt in tien thema’s,
waaronder Wijk aan Zee, tuinbouw, bevrijding, de gasfabriek, conservenfabriek en andere bedrijvigheid, verenigingen en clubs, en ongelukjes. Ook is er een kleine filmzaal ingericht waarin materiaal wordt getoond van onbekende stadsgezichten.

Foto’s maken vaak nieuwsgierig: staat er familie op, hoe zag de stad eruit voordat auto’s
het straatbeeld domineerden, zijn er foto’s van mijn straat of mijn huis. De tentoonstelling
zal dus prikkelen, het museum hoopt van veel bezoekers extra informatie te krijgen over wie
en wat op de foto’s te zien zijn.

Een bijzonder element in de tentoonstelling is de collectie van de familie Koster, eigenaar van
Huize Beecksang. In overleg met de familie is een familiealbum samengesteld met oude foto’s
van glasnegatieven en ook de 100 jaar oude camera is te zien in het museum.

Jammer genoeg kan niet alles worden getoond in het museum. Heel veel is – vanaf een
eigen computer op ieder uur van de dag – te zien via de beeldbank. Daarin is door
vrijwilligers een enorm bestand aan materiaal toegankelijk gemaakt. Het museum nodigt
iedereen uit om de beeldbank te bezoeken via de website van het museum,
www.museumkennemerland.nl.

Eens per twee weken publiceert Nieuwsblad De Kennemer bovendien een speciaal
geselecteerde foto uit de beeldbank. Het museum hoopt dat lezers iets over deze foto
kunnen vertellen.

Tenslotte trekt een delegatie van het museum er ook op uit, met het doel om
belangstellenden aan het woord te laten en zo meer informatie te verzamelen over het
fotobestand. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 19 februari in de Bibliotheek IJmond-
noord (Kerkstraat in Beverwijk). Aanmelding is nodig via de website van de bibliotheek:
www.bibliotheekijmondnoord.nl/agenda.

Het museum aan het Westerhoutplein 1 is open op zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur.

noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Jan de Wildt, telefoon
0251 374591 of 06-53768109

Radio Beverwijk vanaf 4 september “Rondom de Wijkertoren”.

wijkertorenRondom de Wijkertoren’ is een programma van Radio Beverwijk met medewerking van de Archeologische werkgroep Beverwijk-Heemskerk en het Museum Kennemerland. De eerste uitzending is op woensdag 4 september 2013.
De uitzending wordt om de 14 dagen uitgezonden op woensdag tussen 17.00 uur en 18.00 uur op 105.4 FM ether of 104.5 FM kabel of via internet www.radiobeverwijk.nl/stream/

Archeologische Werkgroep Beverwijk-Heemskerk

Foto’s tentoonstelling Jan van der Schoor