Nieuws 2014

Cartoons maken à la Jan van der Schoor

2014-7-feb-cartoons-maken

Museum Kennemerland roept scholieren uit de groepen 7 en 8 uit de IJmond op een cartoon te maken. Naar voorbeeld van de Beverwijkse kunstenaar Jan van der Schoor die voor zijn dood jarenlang cartoons maakte voor de krant.

Een van de cartoons van Jan van der Schoor die de Beverwijkse kunstenaar maakte vlak voor zijn dood in 2008.
Volledig Persbericht Noordhollands Dagblad van 7 februari 2014

Persbericht van 2 februari 2014

2e Rondleiding door Piet Vos in het Museum Kennemerland

pietvosVanwege een succesvolle eerste rondleiding door Piet Vos in de overzichtstentoonstelling van Jan van der Schoor in het Museum Kennemerland, zal aankomende zondag 9 februari een tweede rondleiding worden gehouden. Piet Vos, beeldend kunstenaar en goede vriend van Jan van der Schoor, zal vanaf 14.00 uur de rondleiding geven. In de schilderijen van Jan zitten vele (technische) details die Piet als geen ander aan het licht kan brengen. Het is een genot om zijn verhalen achter de schilderkunst te horen.

Voor een speciale prijs is deelnemen aan de rondleiding mogelijk, inclusief toegang tot het museum kost de rondleiding € 6,-. Er is nog plek om aan de rondleiding deel te nemen. Door een mail te sturen met naam, telefoonnummer en aantal personen naar mk@museumkennemerland.nl kan aan de rondleiding worden deelgenomen.

Volledig persbericht van 2 feb.: PERSBERICHT_Jan v d Schoor_2e Rondleiding

Radio uitzending ‘Rondom de Wijkertoren’ op 5 februari

Op 5 februari is er weer een nieuwe aflevering van het programma ‘Rondom de Wijkertoren’ van Radio Beverwijk. (Herhaling op 12 februari).
Het onderwerp: Het ontstaan en de geschiedenis van het Rode Kruis Ziekenhuis.
Voor de rubriek ‘Da’s mooi meegenomen’ wordt er dit keer een voorwerp uit de museumcollectie besproken. Het voorwerp heeft een directe link met het onderwerp van de uitzending en is vanaf 5 februari tijdens de openingstijden van het museum te bewonderen in een vitrine van het museum.

2014-jan-31294-600x450-kopieMeer informatie over het objectnummer 31294
kunt u zien via:
Collectie online CZBS

Vanaf de uitzenddatum kunt u de artikelen weer nalezen op de website van de Archeologische Werkgroep www.awn-beverwijk-heemskerk.nl.

De aflevering wordt de week erop op 12 februari herhaald en is de dag na de eerste uitzending 14 dagen lang terug te luisteren op www.radiobeverwijk.nl via het tabblad gemist.
Rondom de Wijkertoren, een programma van Radio Beverwijk, met medewerking van het Museum Kennemerland en de Archeologische Werkgroep Beverwijk-Heemskerk, elke woensdag tussen 5 en 6 uur,104.5 FM op de kabel(Ziggo) ,105.4 FM in de ether of Livestream via de website van radio Beverwijk

25 januari: Radio uitzending ‘Kijk op de Wijk’ live vanuit het museum

kijkopwijk_01 kijkopwijk_02 kijkopwijk_03

Op de laatste zaterdag van de maand is er van Radio Beverwijk het programma:  ‘Kijk Op De Wijk’, een twee uur durende live uitzending (van 12.00 – 14.00 uur) op locatie. De vrijwilligers van dit programma maken hun programma telkens op een andere locatie, ergens in of vlakbij de gemeente Beverwijk.
Deze zaterdag was, net als de voorgaande jaren in januari, de radio uitzending vanuit het museum.
Enkele bestuursleden werden geïnterviewd. Het ging o.a. over de geschiedenis, toekomst, de tentoonstellingen, de communicatie, educatie van het museum. M.n. de huidige tentoonstelling trekt erg veel belangstelling. Gerard Hagen nam een van de verslaggevers even mee langs een klein deel van de tentoonstelling van Jan van der Schoor.
Aan het eind van de uitzending werd er officieel bekend gemaakt dat het museum een nieuwe website heeft.

kijkopwijk_04 kijkopwijk_05 kijkopwijk_06

Zie tevens het Persbericht van 27 januari 2014

Combinatiekaart: museumbezoek en de verhalenbundel “Tot dan”

VP_TotDan_boek_MKVanaf 19 januari is het boek “Tot Dan!” in het Museum te koop voor € 7,50.
Met bon uit Dagblad Kennemerland kunt u  een combinatiekaart kopen:
een museumbezoek (normaal € 4,-) en het boek totaal: € 10,-

19 januari 2014 Boekpresentatie van het boekje ‘Tot dan’

Ongeveer 70 mensen woonden zondagmiddag 19 januari de boekpresentatie van het boekje ‘Tot dan’ bij.
In het boekje staan verhalen over het leven en werk van Jan van der Schoor. Het boekje is een coproductie: bedacht door Jan Butter en geschreven met Annemiek Jansen.

Het programma dat om 14.00 uur startte, zag er als volgt uit.

  • Muziek door het Ampzing Genootschap
  • Jeroen Stam leest voor uit het boek “Een bizarre tocht naar een verloren oord”   (2003 met illustraties van Jan)
  • Piet Vos spreekt over het werk van Jan
  • Overhandiging van het 1e exemplaar door Jan Butter aan Fred de Vries
  • Na afloop nog even gezellig samenzijn.

ַschoor_01

 

Annemiek Jansen,
Fred de Vries,
Jan Butter

Foto’s van de boekpresentatie

Onderstaand enkele berichten uit de media.

Wie kent niet de Indiaan op weg naar Wijk aan Zee? Deze muurschildering is de beste reclame voor Jan van der Schoor. Niet zo gek dat Fred de Vries het eerste exemplaar van de bundel ’Tot dan’ zondagmiddag kreeg uitgereikt in de voormalige Kunstuitleen. Voor de tentoonstelling over de Beverwijkse kunstenaar die vijf jaar geleden overleed, is dat even de dependance van Museum Kennemerland.
Link naar Noordhollands Dagblad

Ter gelegenheid van de vijfde sterfdag van de Beverwijkse kunstenaar Jan van der Schoor is in het Museum Kennemerland het boek ‘Tot dan’ gepresenteerd. Daarin staan artikelen over nabestaanden van de bekende Beverwijker. De artikelen hebben eerder in Dagblad Kennemerland gestaan. Familie, vrienden en oud-collega’s vertellen over hun vriendschap, herinneringen en ervaringen met Van der Schoor. Henk Tijbosch heeft de verhalen verzameld en aangevuld met foto’s. In bewerking. Link naar   RTV N-H

12 januari Start Rondleidingen door kunstenaar Piet Vos

Piet Vos, beeldend kunstenaar en vriend van Jan van der Schoor, verzorgt 12 januari,
9 februari en 9 maart 2014 een rondleiding in het museum en aan de overkant in Westerhout.
Piet zal een toelichting geven op het werk van Jan van der Schoor en ingaan op technische details en verhalen die achter de werken van Jan schuilgaan.

Aanmelding graag vooraf via het e-mailadres van het museum: mk@museumkennemerland.nl.
De rondleiding start om 14.00 uur in het museum en kost € 6,–.
PERSBERICHT van 6 januari_Rondleiding door Piet Vos

« Page 1, 2 »