Nieuws 2015

Lezingen en excursies HGMK steeds beter bezocht – dec. ’15

De excursies, voor het HGMK georganiseerd door Jacob Brakenhoff, Elina Toepoel en Joep Frerichs, waren in het najaar weer een groot succes. De bezoeken die werden gebracht aan het Zee- en Havenmuseum, aan Fort Spijkerboor in West Beemster en aan het Huis van Hilde, waar we dankzij een speciale regeling ook de verschillende depotruimtes konden bezoeken, vielen bij de deelnemers bijzonder in de smaak.

Lees verder »

… en een introductie – dec. ’15

Vanaf januari 2016 zal ik het stokje van Jannie Polak overnemen als conservator van museum Kennemerland. De afgelopen weken hebben veel mensen mij al bezig gezien in het museum, waar Jannie mij wegwijs maakte.
De prachtige historische collectie en het vele werk van de vrijwilligers hebben mij enthousiast gemaakt voor het museum.

Lees verder »

Een afscheid…- dec. ’15

Het is zover, het besluit is genomen. Na lang aarzelen en voor mij uit schuiven heb ik begin dit jaar besloten te stoppen met het werk voor Museum Kennemerland. Een moeilijke beslissing want na bijna tien jaar met het museum verbonden te zijn geweest laat je dit niet zo maar los.
Lees verder »

Museumbibliotheek – dec.’15

Sinds 23 november 2015 is de boeken-catalogus van Museum Kennemerland ook terug te vinden bij bibliotheek IJmond Noord!
In samenwerking met bibliotheek IJmond Noord is het de medewerkers van het museum (Willie Galesloot, Gerard Hoogeland en Kees Vroonhof) en de programmeur van het ZCBS-systeem Gerard van Nes, gelukt om de boekencatalogus van het museum op te nemen in de catalogus van de bibliotheek. Van de ruim 3.000 boeken zijn de auteursvelden, documentsoorten etc . aangepast om onze catalogus aan te laten sluiten bij de catalogus van bibliotheek IJmond Noord.

Lees verder »

Versterking bestuur Museum Kennemerland – dec. ’15

Wij zijn heel blij dat wij drie enthousiaste mensen bereid hebben gevonden ons bestuur te komen versterken.
Jeroen Wieringa zal het penningmeesterschap de komende jaren vervullen. Dat betekent dat Erwin van Bolhuis zich weer kan richten op zijn kerntaak in het bestuur, te weten juridische zaken. Jeroen werkt bij Deloitte en Touche en is jong, ambitieus en heeft er heel veel zin in.
Lees verder »

Schatgravers veroveren Museum Kennemerland – nov. ’15

Zoals bij ieder museum is ook in Museum Kennemerland altijd maar een beperkt deel van het bezit te zien. Het grootste deel van het museale bezit bevindt zich in het depot. Wie de gelegenheid krijgt om eens te grasduinen in dat depot, kijkt zijn ogen uit. Wat een uiteenlopende en intrigerende voorwerpen kom je daar tegen. Je opent kasten en laden en stuit op verrassende ontdekkingen.
Die “verborgen schatten” tevoorschijn halen, dat was de uitdaging, die we aan de vrijwilligers van het Museum en van het Historisch Genootschap Midden Kennemerland hebben voorgelegd. Geholpen door de digitale bestandscatalogus zijn “schatgravers” aan de slag gegaan om favoriete voorwerpen uit het museumdepot te selecteren.
Lees verder »

Het Historisch Informatie Centrum – dec. ’15

Tja, dat Historisch Informatie Centrum. We durven er bijna niets meer over te schrijven. Toch is intussen het huurcontract met de gemeente Beverwijk getekend en is er een eerste bespreking geweest met de firma Van Assema Bouw die de verbouwing van het voormalige SAB-gebouw binnenkort ter hand gaat nemen.

Lees verder »

Opening tentoonstelling verborgen schatten op 28 november 2015

 

Educatieve speurtocht: Wat is dat voor ding?

DIGITAL CAMERA

DIGITAL CAMERA

Altijd al een willen weten hoe een gortemetiel er uit ziet? Of waar een spreeuwenpot voor werd gebruikt?

Museum Kennemerland geeft u de kans om over 25 voorwerpen uit vroeger dagen meer aan de weet te komen.

De speurtocht naar 25 voorwerpen uit vervlogen tijden brengt u kriskras door alle zalen van het museum. Een aanrader voor de wintermaanden, leuk om met kinderen of kleinkinderen te doen. Onze gastvrouw of –heer van dienst weet er alles van.

Ook het jaarlijkse familie-uitje en de vriendendag zijn bij voorbaat een succes. Wel even aanmelden van te voren als u met een groep komt.

Kinderen welkom in Museum Kennemerland – Museumkidsweek

In de herfstvakantie heeft Museum Kennemerland een speciaal programma gemaakt voor basisschoolkinderen vanaf groep 4.

Zij gaan door de museumzalen op zoek naar 25 museumstukken met een gekke naam.
Hoe heten die dingen en waar dienen ze voor?

Lees verder »

Museum Kennemerland breidt uit

Impressie-entree-HIC-2015-150x150Het pand van Museum Kennemerland aan het Westerhoutplein ondergaat een flinke uitbreiding. De vleugel erachter, waar voorheen uitzendbureau SAB zat, wordt erbij betrokken. Daar neemt ook het Historisch Genootschap zijn intrek.

In de eerste plaats gaat de kleine 200 vierkante meter tellende vleugel op de schop. Het museum en het genootschap richten er het Historisch Informatie Centrum in. Er komt een grote zaal voor lezingen en presentaties, met ruimte voor ongeveer 50 stoelen. Rondom bevinden zich, behalve glazen schuifdeuren, voornamelijk boekenkasten. Naast deze zaal komen er een vergaderzaal, een kantoorruimte, een werkruimte met stellingkasten en een keukentje.
Het schept meteen de mogelijkheid bezoekers van het museum een kopje koffie te bieden. In deze ruimtes krijgen ook het fotoarchief en de historische bibliotheek van het museum een plek.
Lees verder »

Open Monumentendagen 12 en 13 september 2015

omd-logoHet thema voor deze dagen is Kunst en Ambacht.

Het museum is geopend zaterdag 12 september van 10.00 tot 17.00 uur, op zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De entree is € 2,- voor iedereen.

In het kader van dit thema is er op 12 september een demonstratie van sigaren maken.
Zie volgende bericht.

Demonstratie sigaren maken in Museum Kennemerland 2012

Zaterdagmiddag 12 september 2012 van 14 uur tot 16.30 uur geeft meester-sigarenmaker Jan van Gisbergen een demonstratie sigarenmaken in Museum Kennemerland.

sigarenmaker_200Sigaren maken is een eeuwenoud ambacht. Beverwijk kende in het begin van de vorige eeuw een bloeiende tabaksindustrie. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog waren er meer dan 25 kleine sigarenfabriekjes en de grote sigarenfabriek van de gebroeders Majoor aan de Koningstraat. Er werkten honderden mensen in deze industrie, in de fabrieken maar ook thuis.

Halverwege de 20ste eeuw is de sigarenindustrie uit Beverwijk verdwenen.
In het kader van de Open Monumentendagen is in museum Kennemerland een kleine tentoonstelling te zien over het oude ambacht sigaren maken.

Het museum beschikt over een grote collectie voorwerpen, materialen en documentatie, geschonken door de Beverwijkse verzamelaar Henk van Unen. Uit deze collectie is een kleine selectie gemaakt.

Meester-sigarenmaker Jan van Gisbergen brengt het oude ambacht van sigaren maken weer even tot leven. Hij laat zien hoe men vroeger met de hand sigaren maakte. Van het selecteren van de tabaksmelange tot het uiteindelijke rollen: het hele proces wordt stap voor stap uitgelegd.

De demonstratie vindt plaats op zaterdag 12 september van 14.00 uur tot 16.30 uur in Museum Kennemerland.

http://digikrant.noordhollandsdagblad.nl/data/10031/reader/reader.html?t=1441721960565#!preferred/0/package/10031/pub/1653022/page/30

Museum Kennemerland steunen als sponsor

Het museum kan niet functioneren zonder de concrete steun van particulieren, bedrijven en instellingen. Met deze bijdragen is het mogelijk tentoonstellingen te organiseren, objecten te laten restaureren, etc. Ook u kunt Museum Kennemerland sponsoren en wel op twee manieren.

– U kunt Vriend worden van het museum door een bedrag van minimaal € 25,- (een hoger bedrag mag natuurlijk ook) over te maken naar rekeningnummer NL 28 INGB 0000 2249 44 ten name van Stichting Museum Kennemerland.
U kunt ook onderstaand formulier invullen en aangeven dat een bedrag van minimaal € 25,- (een hoger bedrag mag natuurlijk ook) van uw rekening mag worden afgeschreven.
Als tegenprestatie krijgt u als Vriend gratis toegang tot het museum en voorts wordt u uitgenodigd voor de (niet vrij toegankelijke) openingen van onze tentoonstellingen.

– Daarnaast is het mogelijk om deel te nemen aan de zogenaamde ‘Club van 100’. Deze club houdt in: 100 deelnemers die jaarlijks ieder € 100,- sponsoren (gedurende minimaal 3 opeenvolgende jaren).
De ‘Club van 100’ is er voor iedereen: bedrijven, particulieren, vrienden, inwoners, etc.
U kunt deelnemen aan de ‘Club van 100’ door onderstaand formulier in te vullen en aan te geven dat een bedrag van € 100,- van uw rekening mag worden afgeschreven.
Uiteraard krijgt u als deelnemer een eervolle naamsvermelding bij de entree en op onze website, en voorts onze Vriendenpas, een netwerk bijeenkomst en culturele aandacht! Lees verder »

Pre Sail op 18 augustus in Beverwijk

Op 18 augustus 2015 was er de Pre Sail in en aan de Beverwijkse Haven.

Aan de Noorderkade was ook Museum Kennemerland vertegenwoordigd.
Er werd ingespeeld op de huidige tentoonstelling.

« Page 1, 2, 3 »