Nieuws 2015

Museum Kennemerland vervult gouden wensen

Deze week kwamen 18 plaatselijke ouderen op bezoek in Museum Kennemerland. Kelly van Zijl van de Viva Zorggroep had het bezoek georganiseerd naar aanleiding van de wens die zij kenbaar hadden gemaakt om de tentoonstelling Sail eens te kunnen bekijken. Vrijwilligers van de Zonnebloem en het Vrijwilligersvervoer IJmond zorgden voor het vervoer. Drie kostelijke middagen waar de bewoners van Lommerlust, Huis ter Wijck en ElSanta zichtbaar van hebben genoten.

gouden-dagen-2015-6 gouden-dagen-2015-9

Voor sommiggouden dagen 2015 8en was het de eerste keer dat ze het gebouw aan het Westerhoutplein van binnen zagen, een enkeling wist zich nog te herinneren er vroeger wel eens te zijn geweest toen de sociale dienst van de gemeente Beverwijk er was gehuisvest.

Herinneringen aan vroeger werden onder het genot van koffie en thee plus een afsluitend advocaatje met slagroom aan het eind van de rondlieiding gedeeld aan de grote tafel in de hal. Jammer gouden dagen 2015 5dat alleen de benedenverdieping van het museum maar binnen het bereik van de minder mobiele bezoekers was, maar wie weet is het over een tijdje mogelijk om in een verbouwd museum ook de bovenverdieping te komen bekijken. De ruimte daar bevat nog een schat aan voorwerpen die herinneren aan de grote bedrijvigheid van Beverwijk in voorbije jaren en speelgoed uit hun jeugd.

gouden-dagen-2015-8 gouden-dagen-2015-5

2015 Sail foto’s overig

Tentoonstelling Historische Zeilvaart langs Hollandse kust 2015

 

Gele Trui van Ab Geldermans

De Tour de France is er weer en daarom hangt de gele trui die Ab Geldermans na de 6e etappe in de Tour van 1962 droeg, nu in de hal van het museum.

18013-b

Krantenartikel uit 2012

Krantenartikel uit 2012

Overhandiging openingsoorkonde Noordzeekanaal op 23 april

oorkonde-N-Z-kanaalDe oud-Beverwijker Herman Palm heeft op donderdagavond 23 april verteld over zijn zoektocht naar de Openingsoorkonde van het Noordzeekanaal. Die openingsplechtigheid werd op 1 november 1876 door Koning Willem de Derde voltrokken. Ter gelegenheid hiervan is een mooie oorkonde ontworpen en ondertekend en die bevindt zich nu in het Rijksmuseum. Herman Palm is nog een exemplaar op het spoor gekomen en heeft die avond aan de hand van veel foto’s zijn zoektocht uit de doeken gedaan. Dit exemplaar is later die avond overhandigd aan Jannie Polak, conservator van Museum Kennemerland die het vervolgens naar het museum bracht waar het nu is ondergebracht in de collectie en tijdens de tentoonstelling Oranje Boven te zien is.

 

P1000636 P1000637

Bezoek Leonardusschool

Leonardusschool op bezoek bij het Museum Kennemerland
Op woensdag 20 mei is groep 4 van de Leonardusschool Heemskerk in het Museum Kennemerland op bezoek geweest. De kinderen wilden meer weten over hun woonomgeving, de tuinderijen van Heemskerk en de veiling die in Beverwijk werd gehouden voor alle producten van de tuinderijen. Ze hebben aandachtig naar de presentatie gekeken, waar goed te zien is hoe Heemskerk veranderde. Vervolgens hebben de kinderen een rondleiding door het museum gekregen en zijn ze in het oude keukentje op de foto gegaan. Tot slot was er heerlijke aardbeienlimonade en een stokbroodje met aardbeienjam. De 30 kinderen en hun negen begeleiders zijn na hun bezoek weer blij terug naar Heemskerk gegaan. Het bezoekje was een groot succes!

Informatie

Het Museum verzorgt op aanvraag voor scholen en BSO groepen rondleidingen en speurtochten door het museum. De speurtocht is een mooie manier om de kinderen een goede indruk te geven van onze geschiedenis. Naast onze vaste collectie hebben we ook wisseltentoonstellingen waarin een onderwerp apart worden behandeld. Tot en met 28 juni zal de tentoonstelling ‘Oranje Boven – 200 jaar Koninkrijk’ nog te zien zijn en vanaf juli tot en met september volgt de tentoonstelling ‘Sail, Geschiedenis van de Hollandse Zeilvaart’. Mocht u geïnteresseerd zijn om met uw groep een rondleiding en/of speurtocht te krijgen, kan dit door te mailen met Miep de Wildt via mailadres mk@museumkennemerland.nl. Een rondleiding kost € 25,-

Bezoek naschoolse opvang

Heemskerk, Tuinderij en Veiling

Op woensdag 20 mei om 10 uur brengt groep 4 van de Leonardusschool, Heemskerk een bezoek aan het museum.

Het programma is Heemskerk, Tuinderij en Veiling. Marcia de Bruijn, Ria van Roon en Miep de Wildt-van Overmeeren vertellen daar over aan de hand van een kleine powerpoint die Ria gemaakt heeft. Daarna is er een rondleiding en wordt een bezoek gebracht aan het keukentje, waar ze op de foto kunnen in nostalgische kleding.

Opening 25 april 2015 tentoonstelling Oranje Boven

Museum Kennemerland en Historisch Informatie Centrum

Er zijn ver gevorderde plannen om het gebouw achter het Museum te gaan huren om hier in samenwerking met het Historisch Genootschap, het Historisch Informatie Centrum (HIC) te gaan vestigen.
Het zal een sfeervol onderkomen worden met ruimte voor de verschillende werkgroepen van Museum en HGMK en waar ook lezingen gehouden kunnen worden,  een boek uit de bibliotheek bekeken kan worden en meer.

Nationale museumweek van 18 t/m 26 april

MV_ons-echte-goud_RGB-no-logoDeelname Nationale Museumweek met ons ‘echte goud’ pronkstuk de Keuken op een buitenplaats

Het Museum Kennemerland zal in de week van 18 tot en met 26 april aan de Nationale Museumweek deelnemen. We hebben meerdere pronkstukken uit onze vast collectie te bekijken, maar in deze week willen we graag de nadruk leggen op de keuken op een buitenplaats.

De keuken op een buitenplaats bestond uit meerdere vertrekken, een ‘nette keuken’ tevens het dagverblijf voor het huishoudelijk personeel en een ‘werkkeuken’ waar behalve de zware huishoudelijke werkzaamheden zoals het schuren van het koperwerk ook het plukken van het pluimvee gedaan werd. De wanden en plinten waren betegeld met zogenaamde ‘witjes’ zodat de keuken goed schoongehouden kon worden. Op de buitenplaats was al ‘stromend water’. Het heldere, schone duinwater werd door een pomp naar boven gehaald en in de keuken gebruikt. De moestuin en kruidentuin leverden bijna alle groenten en kruiden die in de keuken werden verwerkt. Uit de boomgaard kwam fruit, zoals appels, peren en kersen. Miniatuurkeuken Het poppen- of miniatuurkeukentje uit de 19de eeuw geeft een goed beeld van de inrichting van een 18de-eeuwse keuken. De keuken was bedoeld als speelgoed voor kinderen. Het kind leerde spelenderwijs wat er in een huishouden allemaal kwam kijken. Alles is aanwezig, een aanrecht, een fornuis, de pomp, tafel en stoelen, gebruiksvoorwerpen. Veel van de gebruiksvoorwerpen in miniatuur zijn in de ‘echte’ keuken terug te vinden.

Kom tijdens onze reguliere openingstijden ons ‘echte goud’ pronkstuk kijken.

Onderstaand de grote- en de miniatuurkeuken.

GoteKeuken_MuseumKekkenerland-2 Miniatuurkeuken_MuseumKennemerland-2

Koninklijke foto’s en films (niet meer) gezocht voor expositie ‘Oranje Boven’

De leden van het Koninklijk Huis hebben in de loop der jaren diverse keren de IJmond bezocht. Van prins Hendrik tot en met koningin Beatrix. Deze bezoeken komen aan de orde in de expositie ‘Oranje Boven, 200 jaar koningshuis’ in Museum Kennemerland.

Museum Kennemerland beschikt al over vele aandenkens aan de koninklijke bezoeken aan de IJmond, boven en onder het kanaal.  Zo ook over andere bijzondere voorwerpen die betrekking hebben op de geschiedenis van het Oranjehuis.

juliana3De tentoonstelling ‘Oranje Boven’, de opvolger van de expositie over het Wijkermeer, staat in het teken van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. De opening is rond Koningsdag, eind april. De tentoonstelling blijft ongeveer twee maanden in huis. Daarna zal het museum inhaken op het vijfjaarlijkse evenement Sail Amsterdam.

Radio Beverwijk presenteerde live vanuit het museum

Op de laatste zaterdag van de maand presenteert Radio Beverwijk het programma ‘Kijk Op De Wijk’, een twee uur durende live uitzending op locatie. De vrijwilligers van dit programma maken hun programma telkens op een andere locatie, ergens in of vlakbij de gemeente Beverwijk. Er wordt verslag gedaan van evenementen, er wordt een kijkje genomen achter de schermen bij bedrijven en instellingen en soms wordt er zelfs radio gemaakt vanuit zomaar een huiskamer ergens in de gemeente.

Op 31 januari was het weer zover dat Radio Beverwijk live vanuit het museum de uitzending presenteerde.
Onder andere bestuursleden van het museum, Ria Vet van de archeologische groep Beverwijk Heemskerk (AWN) werden geïnterviewd over de laatste nieuwtjes van het museum en de actuele tentoonstelling.

1_240 2_240
3_240 4_240

VERHALEN OVER DE WIJKERMEERPOLDER op 25 januari

Zondag 25 januari vertellen Jannie Al en Miep van Overmeeren in het Museum Kennemerland over het leven in de woon- en werkgemeenschap van de Wijkermeerpolder. Ze vertellen over hun jeugd in de destijds nog grotendeels agrarische polder en de grote veranderingen, die er de laatste tientallen jaren hebben plaatsgevonden.

Deze vertelmiddag wordt gehouden in het kader van de tentoonstelling “Wijkermeer, nat en droog”, die in het museum op het Westerhoutplein te zien is. De vertelsters beginnen hun programma om 14.30 uur en het wordt bij voldoende belangstelling herhaald om 15.30 uur.

Noot voor de redactie: voor nadere informatie is Miep van Overmeeren bereikbaar onder telefoonnummer 0251-374591

« Page 1, 2, 3 »