Op 16 april was het zeventig jaar geleden, dat in Beverwijk en Velsen-Noord een grote razzia plaatsvond, waarbij 486 jongens en mannen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar door de bezetters werden opgepakt.

Op 16 april opende burgemeester Han van Leeuwen in Museum Kennemerland een tentoonstelling over deze ingrijpende gebeurtenis in de oorlogsjaren.

Voor deze expositie is ook bijzonder materiaal uit Duitsland verkregen. Het is een gezamenlijk initiatief van het Museum en de Stichting “16 april 1944”.

De tentoonstelling loopt tot en met 28 september.

[ngg_images source=”albums” container_ids=”23″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_compact_album” gallery_display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” galleries_per_page=”0″ enable_breadcrumbs=”1″ enable_descriptions=”0″ override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”0″ order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] 

Op de website Razzia Beverwijk & Velsen-Noord vindt u meer informatie.

 

De razzia in bewegende beelden op 31 aug. en 21 sept.

De razzia in bewegende beelden

Twee documentaires geven een indringend beeld van de razzia in Beverwijk en Velsen-Noord in de Tweede Wereldoorlog. Museum Kennemerland vertoont beide films op zondag 31 augustus en 21 september. In het museum is een tentoonstelling over dit oorlogsdrama. Deze tentoonstelling gaat zijn laatste maand in.

De documentaires belichten elk op hun eigen manier de dramatische gebeurtenissen op en na 16 april 1944. De Duitse bezetter pakte op die mooie zondagochtend 486 jongemannen op. Dit als represaille na acties van het lokale verzet. De mannen werden in kampen opgesloten en/of ingezet in de oorlogsindustrie. Een periode vol angst  en ontberingen. 65 van hen hebben het niet overleefd. Tot op heden maakt dit drama volop emoties los.

De eerste documentaire heet ‘Er staan Duitsers voor de deur’. Hij is in 2005 gemaakt door de Beverwijkse journalist Jacky de Vries (RTV Noord-Holland). In de film vertellen twee lotgenoten over wat hen op die dramatische dag is overkomen, over hun ervaringen in de concentratiekampen en over hun terugkeer in Beverwijk of Velsen na de Duitse capitulatie. Ook praten zij over het verzet.

De andere documentaire, eveneens van Beverwijkse hand, heet ‘Oorlog tot in het graf’. Cineast Roy Dames is er nog mee bezig. Bij wijze van voorproefje laat hij alvast enkele fragmenten zien. Dat deed de bekende documentairemaker al eerder in mei. De voorvertoning maakte diepe indruk.

Roy Dames houdt gesprekken met de laatste overlevenden van de razzia en hun familie. Hij heeft in de Duitse concentratiekampen gefilmd. Ook was hij met camera present in de Duitse kampen en bij de herdenkingsactiviteiten in het voorjaar, 70 jaar na de razzia. De volledige versie is in het voorjaar van 2015 te zien op de tv.

Zondagmiddag worden de twee films, elk ongeveer een halfuur, achter elkaar vertoond. Dat gebeurt twee keer. Een sessie van twee films begint om 14.00 uur, de andere sessie van twee films is om 15.30 uur.

De ruimte in de filmzaal in Museum Kennemerland is beperkt. Wie zeker wil zijn van een zitplaats doet er verstandig aan om telefonisch te reserveren: (0251) 243 000.

De bezoekers kunnen voor en na de filmvertoning in alle rust de tentoonstelling over de razzia bekijken. Te zien zijn tal van originele foto’s, brieven, dagboeken, documenten en voorwerpen, alsmede de maquettes van de concentratiekampen Zöschen en Spergau.

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 28 september, elke woensdag, zaterdag en zondag (14 tot 17 uur). Toegangsprijs € 4.

BEVERWIJK – Geef de slachtoffers van de grote razzia van Beverwijk en Velsen-Noord een gezicht. Deze boodschap van Museum Kennemerland sprak de familie Rietveld aan. Joop en Tiny Rietveld, broer en zus, brachten zondag twee portretten van hun ooms Johan en Sander Rietveld.

Deze foto’s van de broers Johan en Sander Rietveld worden opgenomen in de portrettengalerij die het museum wijdt aan de jongemannen die niet levend terugkeerden nadat ze door de Duitse bezetter waren opgepakt tijdens de razzia van 16 april 1944. In het museum is deze zomer een expositie over deze zwarte dag in de Tweede Wereldoorlog. Er werden 486 jongens en jongemannen afgevoerd, 65 van hen vonden de dood.

Dat gold ook voor de broers Johan en Sander Rietveld uit de Banjaertstraat in Velsen-Noord. Zij kwamen terecht in het concentratiekamp Zöschen in Duitsland. Johan overleed daar op 30 oktober 1944. Hij was 25 jaar. Sander (23) stierf drie weken daarna, op 21 november. Volgens hun nicht Tiny Rietveld stierf hij uit verdriet om zijn dode broer. Na de oorlog zijn hun lichamen herbegraven op de begraafplaats Westerveld in Driehuis.

De familie Rietveld, woonachtig in IJmuiden en Velserbroek, hoorde van het initiatief van Museum Kennemerland en ging op zoek in de fotoboeken. Het resultaat, twee mooie foto’s, stelden zij zondag ter beschikking aan Cor Bart. Hij is de inspirator van de tentoonstelling 70 jaar na de razzia. Hij heeft dit jaar een heel herdenkingsprogramma georganiseerd. Eerder maakt hij een digitaal monument, te zien op internet.

Cor Bart is blij. Een portrettengalerij spreekt veel meer dan alleen een lijst met namen. De slachtoffers hebben een naam, ze verdienen ook een gezicht, zo vindt de Beverwijker, wier oom één van de slachtoffers was. Van 45 slachtoffers heeft hij inmiddels een foto gevonden of gekregen. Dat betekent dat hij er nog twintig heeft te gaan.

Wie een foto van een slachtoffer heeft, wordt gevraagd om aan te kloppen bij het museum. De openingstijden zijn zaterdag, zondag en woensdag van 14 tot 17 uur. De tentoonstelling over de razzia blijft te zien tot eind september in Museum Kennemerland, Westerhoutplein 1.
Door Jan Butter (Dagblad Kennemerland)

Aril 2014 Tentoonstelling De Razzia van 1944

Vanaf eind april zal er in het museum een tentoonstelling over de Razzia van 1944 te zien zijn. Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.De Razzia en de gevolgen.

Als reactie op het liquideren door het verzet van Jan van Zoelen op 8 maart, de mislukte aanslag op Ko Langendijk op 24 maart, de liquidatie van Willem Ritman op 6 april en de liquidatie van Speijer Jasper de Graaf op 14 april 1944 besloot de Duitse bezettingsmacht een Razzia te houden in Beverwijk en Velsen-Noord met als doel 500 jonge mannen in de leeftijd van 18 jaar tot en met 25 jaar te gijzelen en over te brengen naar kamp Amersfoort. Deze gijzelaars zouden vastgehouden worden totdat de daders van deze aanslagen zich gemeld hadden.

Als represaille voor de aanslag op Ko Langendijk werd Johan Mol in Amsterdam op 25 maart gefusilleerd. Op 9 april kwam een Silbertanne commando naar Beverwijk om wethouder van Dok en dokter Büller te executeren. Het tweede commando ging die avond naar Velsen-Noord waar Ing. van der Lee en de heer Juckers geselecteerd waren. Wethouder van Dok en Ing. van der Lee waren niet thuis, De heer Juckers overleefde de aanslag. Dokter L.J. Büller echter werd op 9 april 1944 voor zijn huis aan de Vondellaan 22 doodgeschoten.
Voor meer informatie kunt u gaan naar: http://razziabeverwijk.nl/doc/1/over-de-razzia.

Documentaire “Oorlog tot in het graf”op 18 mei 2014

Zondag 18 mei 2014 wordt in het Museum Kennemerland de documentaire “Oorlog tot in het graf” van Roy Dames vertoond.
Deze film geeft in circa 35 minuten een beeld van de invloed, die de Razzia 1944 heeft gehad op de slachtoffers en hun familiedelen. Persoonlijke getuigenissen van betrokkenen.
De film wordt twee maal vertoond t.w. om 14.30 en 15.30 uur.
Er is gelegenheid tot een nagesprek met  regisseur Roy Dames en Cor Bart van de Stichting 16 april 1944.
Tevens kan de tentoonstelling over de Razzia 1944 worden bezichtigd.
Toegangsprijs € 4,–.

Vanwege de beperkte plaatsruimte is ook reserveren voor welk tijdstip u kiest, gewenst. U kunt dit doen via email: info@razziabeverwijk.nl of telefoon 0251-243000.

Opbouw tt razzia Beverwijk

Foto’s