Vanaf 1 september t/m 27 januari 2019 presenteert Museum Kennemerland 100 Jaar Staal in de IJmond | WERKEN | WONEN |ONDERNEMEN. Een tentoonstelling over de invloed van honderd jaar Hoogovens/Tata buiten de poorten. Ontdek hoe jouw wijk de afgelopen eeuw is veranderd. In het museum kan de bezoeker zelf inzoomen op zijn eigen wijk en terugkijken in de tijd.

De oprichting en opmars van staalbedrijf Hoogovens heeft grote gevolgen gehad voor de IJmond. Zo verrezen in rap tempo woningen voor de duizenden werknemers. Daarnaast gaf het staalconcern vleugels aan lieden met ondernemersbloed in de aderen. De tentoonstelling is het tweede deel van ‘Buiten de poort’ over de effecten van honderd jaar Hoogovens/Tata op de omgeving. Waar het eerste deel de nadruk legde op landschap en samenleving gaat het tweede deel over wonen en het ondernemersklimaat. Voor beide thema’s is de aanwezigheid van Hoogovens bepalend geweest.

Elke gemeente ging op zijn manier met de roep om woningen om. Velsen, Beverwijk en Heemskerk groeiden, maar de beoogde ‘staalstad’ kwam er niet. Velsen herbouwde allereerst de wijken die in de oorlog waren verwoest. Beverwijk had grootse plannen voor een nieuw stadshart rond de Wijkerbaan. Heemskerk, jarenlang de snelst groeiende gemeente in het land, wilde zijn dorpse karakter behouden en bouwde rond het oude centrum de ene na de andere woonwijk (slakkenhuismodel). Het museum pakt opnieuw uit met verbluffende luchtfoto’s en verhelderende kaarten die de ontwikkelingen haarfijn in beeld brengen.

De aanwezigheid van Hoogovens stimuleerde ook het ondernemerschap. Inventiviteit en hoogwaardige producten kenmerken het ondernemersklimaat. In het kielzog begonnen velen een eigen bedrijf. Hun durf, inzicht en vakmanschap leidde veelal tot hoogstaande producten en diensten. Filmmakers Pauline van Vliet en Marieke Rodenburg hebben voor speciaal voor de tentoonstelling drie korte, boeiende portretten gemaakt van drie verschillende ondernemers: Loek Scholten (Nilo), Wim Strijk (IJmond Transport Groep) en Nico Bleijendaal (Danieli Corus).

Tijdens de opening op 1 september nemen Piet Paree, Frank Edam en Huub van der Laan bezoekers om 15.00 uur honderd jaar mee terug naar de tijd van Henri Wenckebach, bezig met de oprichting van Hoogovens in de première van de nieuwe muzikale vertelvoorstelling ‘In vuur en vlam’ door.