„Als ’ie een miljoen waard is, stop ik met werken”, zegt Heemskerker Henk Reijenga (52) zaterdagochtend in Museum Kennemerland in Beverwijk. Hij wijst naar het ingepakte schilderij dat hij en zijn vader Henk (82) laten taxeren tijdens het evenement Van Praal tot Prul, de lokale variant van het Avro/Tros-programma Tussen Kunst en Kitsch.

De animo is overweldigend, vertelt een medewerkster. „We hadden het hele weekeinde goed gevuld kunnen zitten.”

Uiteindelijk zijn er zaterdag 110 mensen uitgenodigd om maximaal twee voorwerpen te laten taxeren. De vijf taxateurs hebben van tevoren foto’s van de objecten gezien en krijgen vijf minuten om ze te beoordelen.

„We zijn benieuwd wat ’ie waard is”, zegt Henk junior over het doek dat zijn opa van schilder Jacques Bodaan heeft gekregen.

„Hij was van de Haagse school”, vertelt hij. Henk senior vertelt dat het schilderij bij hem thuis op een mooie plek hangt. „Ik zal ’m missen als ’ie weggaat”, speculeert hij gekscherend over een verkoop als het schilderij een fortuin waard blijkt te zijn.

Servies

Voor een beoordeling van het schilderij moeten vader en zoon nog even wachten, want eerst is hun servies aan de beurt. „Villeroy en Boch”, constateert taxateur Harold Bos. „In ieder geval een beroemde producent, maar helaas niet met de hand beschilderd. De één geeft er dertig euro voor, de ander vijftig, en een liefhebber misschien honderd.”

Een paar ruimtes verderop bekijkt amateur-archeoloog Roel van Gulik een mammoetteen. „Hij ligt al lang in de kast, maar wat moet ik ermee?”, vraagt eigenaar Jan Meijer (74) zich hardop af.

Hij vertelt dat hij de teen in de jaren tachtig in voormalig Tsjechoslowakije heeft gekregen van de man van een vriendin van zijn vrouw. „Bij een opgraving, hij sprong in dat gat en gaf me die teen. Toen kon dat nog.”

Archeoloog Van Gulik vindt het interessant, maar dicht het geen hoge archeologische of financiële waarde toe. „Ze worden ook in Nederland gevonden”, vertelt hij. Meijer is blij dat hij meer duidelijkheid heeft. „Ik wilde eigenlijk naar Tussen Kunst en Kitsch, maar dan moet je lid zijn van Avro/Tros, en dat ben ik niet.”

Jeneverfles

„Dit is ontzettend leuk”, zegt taxateur Jeroen Zoetmulder enthousiast over het stilleven van Bodaan met jeneverfles, een bakje met uien en een theedoek, aangevuld met een karikatuur van zichzelf. „Hij heeft veel rond Volendam geschilderd”, vertelt Zoetmulder.

Volgens hem kun je aan het werk zien dat hij het niet heeft geschilderd om z’n brood mee te verdienen. „Die theedoek waait bijna weg.’’ „En de kwaliteit?”, informeert Henk junior. Daar is niets mis mee, zo blijkt als Zoetmulder z’n lampje erbij pakt. „Al is hij misschien wel een keer te hard neergezet”, constateert hij lichte schade.

„Dit is één van z’n betere werken. Voor dit soort stukken zit ik hier”, concludeert Zoetmulder lyrisch. En de waarde?

„Dat was makkelijker te bepalen als het vissersmeisjes waren geweest’’, legt de taxateur uit, ,,maar ik denk 5500 euro verzekeringswaarde. Wees er zuinig op!”