De gemeente Beverwijk heeft 2 toga’s die gedragen zijn door tientallen BABS (bijzondere ambtenaren burgerlijke stand) geschonken aan Museum Kennemerland. De zwarte toga is van voor de 2e wereldoorlog en is tot in de zestiger jaren gebruikt. Toen kwam de grijze uitvoering die bij talloze huwelijken werd aangetrokken totdat deze is vervangen in de tachtiger jaren door een blauwe, wat modernere toga. Deze worden nog steeds gebruikt.

Oud BABS Jaap Deij die de grijze toga zelfs nog in 2008 heeft gedragen was aanwezig bij de overhandiging door wethouder Teun Jan Tabak. Ook BABS Cor Hienkens woonde de schenking bij. Cor: “ Deze toga heeft zeker meerdere huwelijken meegemaakt. Tientallen BABS hebben deze trouwmantel gedragen. Het is nog altijd het symbool van de overheid bij het sluiten van een wettelijk huwelijk. Hij is voor het eerst gedragen in Huize Scheijbeeck. Daarna deed hij (of is het zij?) dienst in het Stadskantoor aan het President Kennedyplein. Vanaf 1987 mocht ik deze toga regelmatig dragen; ook in het huidige gemeentehuis, soms ook op locatie zoals op het strand. Vrijdag was altijd een drukke dag voor huwelijken; verder in de week was het rustiger. Nu rust hij verder.”

Nadat de grijze kamgaren trouwtoga is gescand en gecontroleerd op bacteriën is deze nu te zien in de vitrine met nieuwe aanwinsten in Museum Kennemerland. Dit pand, het voormalige raadhuis van Wijk aan Zee en Duin is ook uiterst geschikt als trouw locatie. Prachtige trouwfoto’s kunnen gemaakt worden van heden en verleden in dit mooie streekmuseum dat dus weer 2 objecten heeft kunnen toevoegen aan hun uitgebreide collectie.

*** Foto van Jil Tukker: vlnr. Jaap Deij, Teun Jan Tabak, Cor Hienkens