De waardering voor de schilderijen van Sipke van der Schaar in Museum Kennemerland is groot. En terecht. Tevens zijn er enkele ‘nieuwe’ werken aangeboden. Twee goede redenen om de tentoonstelling van deze begaafde kunstenaar met twee maanden te verlengen: tot 19 augustus. Nu met extra aandacht voor zijn productie in en om Wijk aan Zee.
Zeker de inwoners van Wijk aan Zee weten de in maart geopende tentoonstelling ‘Sipke van der Schaar in Kennemerland’ te vinden. Logisch, want kunstschilder Van der Schaar (1879-1961) portretteerde zijn favoriete, destijds ongerepte badplaats veelvuldig. Voor de dorpelingen een feest van herkenning. Zelfs de afgebeelde paarden op de dorpsweide zijn door bewoners herkend en van naam voorzien.
Gezien de goede belangstelling en de positieve reacties is besloten om de tentoonstelling twee maanden extra te laten hangen: tot 19 augustus. Wel zijn er per medio juni enkele wisselingen aangebracht: tien van de in totaal tachtig schilderijen hebben plaats gemaakt door recent beschikbaar gesteld werk van de geboren Friese kunstenaar, die van 1914 tot 1928 eerst in Velsen-Noord en later in Beverwijk woonde.
De nadruk ligt nu vooral op taferelen in en om Wijk aan Zee, de badplaats die Van der Schaar vanaf 1900 vaak bezocht, een tijd dat het toerisme opkwam. Het zijn treffende dorpsgezichten, duinlandschappen en strandtaferelen, compleet met  karakteristieke badstoelen, mooie wolkenpartijen, vastgelegd in soms felle kleuren. De expositiezaal is voor de gelegenheid aangekleed met strandattributen en krijgt daarmee een passend zomers accent.
Verder is het museum onlangs aangenaam verrast met een fraai schilderij dat Van der Schaar in 1920 maakte van de Wijkertoren. Een andere nieuwe blikvanger is een kolossaal familieportret. Bijna alle werken zijn voor de expositie in bruikleen gegeven door familie en particulieren. Na 19 augustus gaan ze terug naar de eigenaren. Waarmee ze wellicht voor altijd uit het zicht van het publiek verdwijnen.
Van der Schaar volgde een klassieke kunstopleiding aan de Rijksacademie Amsterdam. Hij behoorde tot een groep experimentele kunstenaars, onder wie Leo Gestel en Jan Sluijters. Als jongeman maakte hij avontuurlijke reizen naar Afrika, het Heilige Land en het Verre Oosten. De indrukken van die reizen vonden hun weerslag in zijn werk. Bij leven had hij tal van tentoonstellingen, onder meer in het Stedelijk Museum. Zijn nazaten werken aan zijn biografie.