Door Ton de Lange (NHD)
Foto Ronald Goedheer

Ze kwam met dozen en tassen vol Barbiepoppen, van haar eigen zolder in Heemskerk naar de zolder van Museum Kennemerland in Beverwijk. Daaronder ook een zwangere Barbie – compleet met demontabele buik en kindje – van ’de derde familie’ uitgebracht in 2000. Deze maand komt Karin Beentjes als het ware uit de kast en exposeert voor het eerst haar bijzondere lievelingen in een glazen kast.

Haar hart gaat het meest uit naar Cara, de eerste zwarte Barbiepop die in 1965 op de markt kwam, als sportief meisje met hockeystick. En natuurlijk naar Barbie als Olympisch kampioene, ook uit dat jaar. De vitrine in het museumdepot staat boordevol, met Barbie, haar vriend Ken en haar zusjes Skipper en Tutti. Collector’s items die ze sinds haar vijfde kreeg, bestelde óf kocht op vrijmarkten en rommelmarkten, in kringloopwinkels en speelgoedzaken.

Respons

Truus Quax beet in maart het spits af met 112 kikkers, de helft van haar verzameling. Karin is de tweede in de rij van IJmonders die hun particuliere collecties aan het publiek tonen. De respons op dit initiatief was zo groot dat tot en met maart 2019 er elke maand een andere mini-expositie is. Smurfen, Noordzeekanaal-briefkaarten, Hummel-beeldjes, trekkarretjes, schelpen, warmwaterkruiken ’door de eeuwen heen’: ze treden allemaal een maand buiten de eigen schuur, zolder of woonkamer. Het idee komt van Ria van Roon, educatiemedewerkster van het museum. ,,Nou ja, eigenlijk komt het van een jongetje dat in juni vorig jaar meedeed aan onze schilderactiviteit voor kinderen. De bedoeling was dat ze hun ’werk’ mee naar huis zouden nemen, maar hij vroeg: ’Het kan nu toch in een museum hangen?’ Die opmerking zette mij aan het denken.”

Truus staat niet zo versteld van wat mensen allemaal verzamelen. ,,Bij mij begon het twaalf jaar geleden, na een scheiding. Ik had geen cent te makken en wilde toch mezelf eens verwennen.” Dat gebeurde in de toenmalige Bazaar aan de Breestraat in Beverwijk. ,,Daar zag ik een glazen bol met daarop een glazen kikker met kroontje op haar kop.” Het paste niet alleen bij haar naam, ze zag er ook symboliek in. ,,Dat ik me koningin voelde.” Het koste ongeveer €16. ,,Een rib uit m’n lijf. Ik heb daarna dagen pindakaas gegeten, zó krap kun je zitten.”

Voor Karin werd Barbie haar ziel en zaligheid. Ze heeft de wereldberoemde pop, die eind jaren vijftig werd gelanceerd door de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, in zo’n 270 varianten en combinaties. Van Barbie als ’Queen of Africa’ tot en met mama Barbie met man Ken en ’de kids’ uit rijden in roze cabrio. Ze behandelt haren met wasverzachter, maakt poppen schoon met wattenstaafjes gedoopt in groene zeep, wast kleding op de hand en strijkt dan. Vaak samen met jongere zus Christa. De zwangere Barbie tikte ze op de kop, tijdens een kindervrijmarkt in Heemskerk. ,,Voor één euro, en ze zag er goed uit. Een beetje Barbie kost al gauw 20 of 25 euro.” Museum Kennemerland, in het 110 jaar oude raadhuis van de vroegere gemeente Wijk aan Zee en Duin, is op woensdag, zaterdag en zondag open van 14-17 uur, de entree (€5) is inclusief een kopje koffie of thee.