4 aug. Portrettengalerij razzia uitgebreid met foto’s van Johan en Sander Rietveld
BEVERWIJK – Geef de slachtoffers van de grote razzia van Beverwijk en Velsen-Noord een gezicht. Deze boodschap van Museum Kennemerland sprak de familie Rietveld aan. Joop en Tiny Rietveld, broer en zus, brachten zondag twee portretten van hun ooms Johan en Sander Rietveld.
Deze foto’s van de broers Johan en Sander Rietveld worden opgenomen in de portrettengalerij die het museum wijdt aan de jongemannen die niet levend terugkeerden nadat ze door de Duitse bezetter waren opgepakt tijdens de razzia van 16 april 1944. In het museum is deze zomer een expositie over deze zwarte dag in de Tweede Wereldoorlog. Er werden 486 jongens en jongemannen afgevoerd, 65 van hen vonden de dood.
Dat gold ook voor de broers Johan en Sander Rietveld uit de Banjaertstraat in Velsen-Noord. Zij kwamen terecht in het concentratiekamp Zöschen in Duitsland. Johan overleed daar op 30 oktober 1944. Hij was 25 jaar. Sander (23) stierf drie weken daarna, op 21 november. Volgens hun nicht Tiny Rietveld stierf hij uit verdriet om zijn dode broer. Na de oorlog zijn hun lichamen herbegraven op de begraafplaats Westerveld in Driehuis.
De familie Rietveld, woonachtig in IJmuiden en Velserbroek, hoorde van het initiatief van Museum Kennemerland en ging op zoek in de fotoboeken. Het resultaat, twee mooie foto’s, stelden zij zondag ter beschikking aan Cor Bart. Hij is de inspirator van de tentoonstelling 70 jaar na de razzia. Hij heeft dit jaar een heel herdenkingsprogramma georganiseerd. Eerder maakt hij een digitaal monument, te zien op internet.
Cor Bart is blij. Een portrettengalerij spreekt veel meer dan alleen een lijst met namen. De slachtoffers hebben een naam, ze verdienen ook een gezicht, zo vindt de Beverwijker, wier oom één van de slachtoffers was. Van 45 slachtoffers heeft hij inmiddels een foto gevonden of gekregen. Dat betekent dat hij er nog twintig heeft te gaan.
Wie een foto van een slachtoffer heeft, wordt gevraagd om aan te kloppen bij het museum. De openingstijden zijn zaterdag, zondag en woensdag van 14 tot 17 uur. De tentoonstelling over de razzia blijft te zien tot eind september in Museum Kennemerland, Westerhoutplein 1.
Door Jan Butter (Dagblad Kennemerland)