Museum Kennemerland vertoont dinsdag 1 november de documentaire ‘My own private war’ van Lidija Zelovic. Zij keert in deze film terug naar Joegoslavië, het land dat zij in 1993 vanwege de Balkanoorlog ontvluchtte. De voorstelling, waarbij de filmmaker zelf aanwezig zal zijn, is een onderdeel van de tentoonstelling Wijkplaats: over vluchtelingen in de IJmond.
lidijaIn de film ‘My own private war’ onderzoekt Lidija Zelovic het oorlogstrauma dat haar en haar familie heeft getekend. Zij gaat in haar ‘ware en eerlijke film over de oorlog’ in op de impact van de etnische strijd op het individu, op de verscheurde gezinnen en families en op de hele gemeenschap. Bijzonderheid, de filmmaker verliet Joegoslavië op 30 april 1993 en landde een paar uur later in Amsterdam. De aankomst maakte een onuitwisbare indruk. Zo uit de oorlog kwam zij terecht in de feestende en deinende massa van Koninginnedag.
Lidija Zelovic heeft met haar onderzoeken op film diverse prijzen in de wacht gesleept. Zij woont de voorstelling in Museum Kennemerland bij en gaat na afloop in gesprek met het publiek. Dat gebeurt onder leiding van antropologe Ilja Beudel, documentairemaker en secretaris van de stichting Kist. Deze organisatie verzorgt het uitgebreide randprogramma bij de tentoonstelling Wijkplaats.
De toegang tot de filmvertoning is gratis. Aanmelden is verplicht. Aanmelden kan via e-mail (wijkplaats@outlook.com), telefonisch (0653 898 654) of aan de balie van het museum (tijdens de openingsuren). Aanvang 20.00 uur. De wisseltentoonstelling Wijkplaats schenkt aandacht aan een zevental bevolkingsgroepen die in de afgelopen honderd jaar als vluchtelingen, gastarbeiders of gelukszoekers hun toevlucht zochten tot de IJmond: van Belgen en Italianen tot en Vietnamezen en Hongaren. De expositie over dit actuele thema is te zien tot en met eind december.