Over de conservenindustrie in de IJmond

De IJmond is rond 1900 een belangrijk tuinbouwgebied. Maar al dat vers aan groenten en fruit is maar beperkt houdbaar. De grote uitdaging is daarom: wat te doen met de overschotten van de oogst? Weggooien is natuurlijk zonde!
Huisvrouwen proberen de groenten en het fruit zo lang mogelijk te bewaren door ze bijvoorbeeld te conserveren in potten en weckflessen. Met de uitvinding van het conservenblik is het opeens mogelijk om op veel grotere schaal te gaan conserveren. De conservenindustrie komt op.
In het centrum van Beverwijk, waar de groenten ook geveild worden, worden twee grote conservenfabrieken opgericht: Bever Conserven en Docter. Gedurende vijftig jaar bloeit de conservenindustrie. Er worden miljoenen kilo’s groenten en fruit ingeblikt in de IJmond. Niet alleen voor verkoop in Nederland, maar ook daarbuiten. Veel gezinnen verdienen in deze tijd wat extra’s door thuiswerk te doen: bijvoorbeeld boontjes doppen voor de conservenfabriek.
Op de tentoonstelling BLIK is alles te zien over de opkomst en de ontwikkeling van de conservenindustrie in de IJmond. We staan niet alleen stil bij het verleden, maar werpen ook een blik in de toekomst. Want Tata Steel, wereldleider op het gebied van verpakkingen in blik, werkt ook nu nog hard aan het verbeteren van hun blikken. Ook benieuwd hoe ze dat doen? Kom het zelf ontdekken bij BLIK!
Deze tentoonstelling is onderdeel van het project ‘De Nijvere IJmond’. Een samenwerking tussen Museum Kennemerland en historische verenigingen in de regio.

BLIK_FLYER

Foto’s