Hoe kleedt de sterke vrouw zich? Hoe kleedt zij zich vooral niet? Dat zijn prima vragen om te stellen aan modestyliste Joke van Dijk tijdens de door haar verzorgde modeshow in Museum Kennemerland. Het is het begin van een serie themabijeenkomsten ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Manse Vrouwen van Kennemerland’.

Joke van Dijk, eigenaar van het bedrijf Couturage in Haarlem, is naast modestyliste een van de grootste modeverzamelaars in het land. Ze heeft de tentoonstelling ‘Manse vrouwen’, met portretten van ruim honderd – bekende en onbekende – sterke vrouwen uit het verleden van Kennemerland, opgeluisterd met voorbeelden van ‘Manse vrouwenkleding’. Zij kan er ook goed over vertellen.
De modeshow is op zaterdagmiddag 21 september. Inloop: 15.30 uur.. Het optreden van Joke van Dijk en haar modellen begint om 16.00 uur.

De serie themabijeenkomsten krijgt een vervolg op dinsdag 1 oktober (inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur). Historica Pauline van Vliet spreekt over de rol van de vrouw bij het staalbedrijf Hoogovens. Vrouwen werkten hier al vanaf het prille begin in 1918, maar in de jaren ’70 maakten zij hun entree in de fabrieken, bijvoorbeeld als kraandrijver. De mannen moesten even slikken.

Historica en journalist Alies Pegtel, auteur van het inspiratie-essay voor de Maand van de Geschiedenis, bespreekt op woensdag 9 oktober (inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur) de geschiedenis vanuit een vrouwelijk perspectief: van de Romeinse matrone tot de bakfietsmoeder met deeltijdbaan. De titel van haar lezing, ‘Zij in de geschiedenis’, is ook de titel van haar binnenkort te verschijnen boek.

Verder houden Museum Kennemerland en de Openbare Bibliotheek IJmond-Noord samen twee voorleessessies over ‘Manse schrijfsters’ uit de regio, zoals Betje Wolff en Aagje Deken, Nel Schuttevaêr-Veldhuys, Emilie Belinfante en Alie Blokhuis. Wie zijn zij en wat beweegt hen?, zijn vragen die onder leiding van Truus Zonneveld aan de orde komen. Op maandag 7 oktober (15.00 uur) in de vestiging Beverwijk, op woensdag 30 oktober (20.00 uur) in de vestiging Heemskerk.
De bijeenkomsten in het museum kosten € 3,50 (pinnen is niet mogelijk). Aanmelden bij de balie of per mail: t.dejong@museumkennemerland.nl.
De prijs van de bijeenkomsten in de bieb is € 5, inclusief kortingsbon museum. Aanmelden hiervoor bij de balie of op de website van de bieb.