Vanaf eind april zal er in het museum een tentoonstelling over de Razzia van 1944 te zien zijn. Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.De Razzia en de gevolgen.

Als reactie op het liquideren door het verzet van Jan van Zoelen op 8 maart, de mislukte aanslag op Ko Langendijk op 24 maart, de liquidatie van Willem Ritman op 6 april en de liquidatie van Speijer Jasper de Graaf op 14 april 1944 besloot de Duitse bezettingsmacht een Razzia te houden in Beverwijk en Velsen-Noord met als doel 500 jonge mannen in de leeftijd van 18 jaar tot en met 25 jaar te gijzelen en over te brengen naar kamp Amersfoort. Deze gijzelaars zouden vastgehouden worden totdat de daders van deze aanslagen zich gemeld hadden.

Als represaille voor de aanslag op Ko Langendijk werd Johan Mol in Amsterdam op 25 maart gefusilleerd. Op 9 april kwam een Silbertanne commando naar Beverwijk om wethouder van Dok en dokter Büller te executeren. Het tweede commando ging die avond naar Velsen-Noord waar Ing. van der Lee en de heer Juckers geselecteerd waren. Wethouder van Dok en Ing. van der Lee waren niet thuis, De heer Juckers overleefde de aanslag. Dokter L.J. Büller echter werd op 9 april 1944 voor zijn huis aan de Vondellaan 22 doodgeschoten.

Voor meer informatie kunt u gaan naar: http://razziabeverwijk.nl/doc/1/over-de-razzia.