lunetten_09Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met De Baak, De Lunetten, de Archeologische- en educatiegroep van Museum Kennemerland.

ARCHEOLOGISCHE WORKSHOP SPOREN IN DE GROND
Een geslaagde samenwerking.

Vrijdag 14 januari jl. kregen 62 leerlingen van basisschool de Lunetten een workshop over archeologie.

Groep 7 van genoemde school was al een klein beetje voorbereid, de meeste kinderen  herinnerden zich nog de projectmaand in 2009 toen de hele school actief bezig was met  de geschiedenis van hun streek.Voor Museum Kennemerland was het een experiment om nauw samen te werken met  Kinderboerderij De Baak aan het Westerhoutpad.

In  hun mooie educatieruimte gingen de amateurarcheologen aan de slag met het uitzoeken van potscherven en het lijmen van de scherven tot ze zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat waren teruggebracht. Na registratie en het opbergen van het object was de klus geklaard.

In het museum werd aan de hand van een PowerPoint presentatie  haarfijn uitgelegd waar het bij archeologie om gaat en vervolgens moesten een aantal archeologische voorwerpen uit de museumcollectie worden opgezocht en beschreven in een lesbrief.

Na een leerzame dag vertrokken de leerlingen met hun meester of juf weer huiswaarts.

De evaluatie van deze dag leverde positieve geluiden op van Maarten Hertzberger, de coördinator van De Baak, Ria Vet van de archeologische werkgroep Beverwijk/Heemskerk de leden van de werkgroep educatie van het museum Gerard en Miep, de begeleiders Jacob en Jil.

De grote klus van onze stagiaire Marcia de Bruin zat er op. Zij verdient de meeste lof voor haar voorbereiding en coördinatie van deze workshop die ook voor andere scholen beschikbaar is.

Het 2e deel vond plaats in ‘De Baak’: scherven weer tot potje, beker, schaaltje maken/lijmen. Laatste fase van het archeologisch speurwerk.

[nggallery id=17]