31912

Objectnummer 31912

Verzilverde bouilloire à bascule (theecomfoor), bestaande uit een op olie werkend warmhoudgedeelte en een loshangende theepot met deksel. Versierd met zilveren en verzilverde ornamenten volgens patroon “uni, garniture ciselée, fond uni”. De 4 pootjes bestaan elk uit 3 blaadjes. De verticale staanders zijn versierd met blaadjes en een druiventros. De aanhechting van het hengsel aan de theepot heeft een bladmotief. Het ornament om de knop op de deksel bestaat uit een verzilverde bundel langwerpige blaadjes, de knop zelf is een opengaande bloem met daarin een tros bolvormige zaden. Het hengsel is een zwarte greep in een verzilverde setting. Het jaar van vervaardiging 1882 is bepaald a.d.h. van het zilvermerk/nummer.
Mevr. Van Hattum was de laatste burgerbewoner van Huize Scheijbeek. Later is het pand aan de gemeente overgedragen. Museum Kennemerland heeft nog onderdak gehad in dit pand.
Mevr. Esselman v/d Linden heeft het object van haar vader geerfd. Haar grootvader heeft het rond 1950 van Mevr. Van Hattum gekregen. Haar vader heeft gewerkt in de Bever conserven fabriek. Hij kluste na zijn pensioen bij in de tuin van Huize Scheijbeek, van Mevr. Van Hattum. De grootvader kreeg deze bouilloire (theeconfoor) als beloning om deze als cadeau aan zijn zoon te geven op zijn verjaardag.

Voor Christofle zie: https://rkd.nl/explore/artists/473144
Fabriek Christofle, Charles (1805-1863) / zilversmid te Parijs