DVD-Hoes-Er-staan-Duitsers-voor-de-deur-kleinBEVERWIJK – Vanwege de grote belangstelling herhaalt Museum Kennemerland zondag 21 september de vertoning van twee documentaires over de razzia van Beverwijk en Velsen-Noord in de Tweede Wereldoorlog.

Het is een laatste kans. Datzelfde geldt voor de tentoonstelling over de razzia, eveneens in het museum. Die is nog twee weken te zien.

De documentaires geven elk op hun eigen manier een indringend beeld van de razzia in Beverwijk en Velsen-Noord op zondag 16 april 1944. De Duitse bezetter pakte – een represaille voor aanslagen van het verzet – 486 jongemannen op. Onder wie een groep geëvacueerde jongens uit IJmuiden. De razzia leidde tot de dood van 65 mannen. Veel overlevenden liepen voor altijd een oorlogstrauma op.

De film ‘Er staan Duitsers voor de deur’ is gemaakt door de Beverwijkse journalist Jacky de Vries (RTV Noord-Holland). Twee lotgenoten vertellen hierin over wat hen op die dramatische dag is overkomen. Ook hun ervaringen in de concentratiekampen komen aan bod.

De andere heet ‘Oorlog tot in het graf’. Cineast Roy Dames geeft een voorvertoning van zijn film die nog in de maak is. De oud-Beverwijker houdt gesprekken met de laatste overlevenden en familie. Tevens toont hij beelden van herdenkingsactiviteiten, zowel in Beverwijk als in Duitsland.

Zondag worden de twee films, elk ongeveer een halfuur duren, achter elkaar vertoond. Dat gebeurt twee keer. Een sessie van twee films begint om 14 uur, de andere sessie van twee films is om 15.30 uur. Wie zeker wil zijn van een plek kan telefonisch reserveren: (0251) 243 000.

De bezoekers kunnen voor en na de filmvertoning de tentoonstelling bekijken. Te zien zijn tal van originele foto’s, brieven, dagboeken, documenten en voorwerpen, alsmede de maquettes van de concentratiekampen Zöschen en Spergau.

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 28 september, elke woensdag, zaterdag en zondag (14 – 17 uur). Toegangsprijs € 4. Zie ook: www.museumkennemerland.nl.

Bron: Noord Hollands Dagblad (Jan Butter)