DVD-Hoes-Er-staan-Duitsers-voor-de-deur-klein-150x150Er staan Duitsers voor de deur kleinTwee documentaires geven een indringend beeld van de razzia in Beverwijk en Velsen-Noord in de Tweede Wereldoorlog. Museum Kennemerland vertoont beide films op zondag 31 augustus en 21 september. In het museum is een tentoonstelling over dit oorlogsdrama. Deze tentoonstelling gaat zijn laatste maand in.

De documentaires belichten elk op hun eigen manier de dramatische gebeurtenissen op en na 16 april 1944. De Duitse bezetter pakte op die mooie zondagochtend 486 jongemannen op. Dit als represaille na acties van het lokale verzet. De mannen werden in kampen opgesloten en/of ingezet in de oorlogsindustrie. Een periode vol angst en ontberingen. 65 van hen hebben het niet overleefd. Tot op heden maakt dit drama volop emoties los.

De eerste documentaire heet ‘Er staan Duitsers voor de deur’. Hij is in 2005 gemaakt door de Beverwijkse journalist Jacky de Vries (RTV Noord-Holland). In de film vertellen twee lotgenoten over wat hen op die dramatische dag is overkomen, over hun ervaringen in de concentratiekampen en over hun terugkeer in Beverwijk of Velsen na de Duitse capitulatie. Ook praten zij over het verzet.

De andere documentaire, eveneens van Beverwijkse hand, heet ‘Oorlog tot in het graf’. Cineast Roy Dames is er nog mee bezig. Bij wijze van voorproefje laat hij alvast enkele fragmenten zien. Dat deed de bekende documentairemaker al eerder in mei. De voorvertoning maakte diepe indruk.

Roy Dames houdt gesprekken met de laatste overlevenden van de razzia en hun familie. Hij heeft in de Duitse concentratiekampen gefilmd. Ook was hij met camera present in de Duitse kampen en bij de herdenkingsactiviteiten in het voorjaar, 70 jaar na de razzia. De volledige versie is in het voorjaar van 2015 te zien op de tv.

Zondagmiddag worden de twee films, elk ongeveer een halfuur, achter elkaar vertoond. Dat gebeurt twee keer. Een sessie van twee films begint om 14.00 uur, de andere sessie van twee films is om 15.30 uur.

De ruimte in de filmzaal in Museum Kennemerland is beperkt. Wie zeker wil zijn van een zitplaats doet er verstandig aan om telefonisch te reserveren: (0251) 243 000.

De bezoekers kunnen voor en na de filmvertoning in alle rust de tentoonstelling over de razzia bekijken. Te zien zijn tal van originele foto’s, brieven, dagboeken, documenten en voorwerpen, alsmede de maquettes van de concentratiekampen Zöschen en Spergau.

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 28 september, elke woensdag, zaterdag en zondag (14 tot 17 uur). Toegangsprijs € 4.