Museum Kennemerland persbericht nieuwe tentoonstelling 20 november 2015

De verborgen schatten in Museum Kennemerland

AppleMark

AppleMark

Zoek een schat in Museum Kennemerland. Deze oproep hebben de vrijwilligers van het museum letterlijk opgevat. Ze gingen in het depot op zoek naar stukken die het volgens hen waard zijn om een keer onder de aandacht te brengen: een foto, een prent, een boek of een object. Dit leidde tot de tijdelijke, zeer bonte tentoonstelling ‘Verborgen schatten’.

Het zijn bijzondere stukken die een twintigtal vrijwilligers (niemand kent het museum beter dan zij) uit het eigen depot hebben gekozen. Objecten waarvoor in de vaste opstelling helaas geen plaats is. Er is immers zo veel. Tientallen verborgen schatten zijn uit kasten, dozen en lades tevoorschijn gehaald. Opgepoetst of ingelijst hangen zij in de komende winter te schitteren op zaal.
De werkwijze leidde tot een bont geheel. Het is een achtbaan door de eigen collectie. Er is van alles en nog wat. Van allegorische prenten van Maerten van Heemskerck tot een schilderij van een scheepswrak op het strand. Van een damespistooltje tot het fotoboek dat de gemeente Beverwijk liet maken bij het afscheid in 1936 van de geliefde gemeentesecretaris (tevens schrijver van standaardboeken over het gemeenterecht) mr. Van Loenen.
Verder zijn er aquarellen van buitenplaats Velserbeek, nostalgische foto’s, een vuurklok van de Breestraat, een bruidskleed, een kinderledikant, speelgoed, een kolenkit en een noodkacheltje dat tijdens de oorlog werd gemaakt bij Hoogovens. Om thuis met weinig brandstof toch een potje te kunnen koken.
Iets geheel anders is een prent van de ‘afgrijselijke sterre’ (komeet), zoals die zich op 22 december 1680 boven Beverwijk en Wijk aan Zee vertoonde. Hij is uitgevoerd met een lange staart van vuur. Zo zijn er nog veel meer verrassingen.

Hulp van het publiek wordt gevraagd bij het oplossen van het mysterie van een foto uit 1912, gemaakt bij de onthulling van de dr. Schuitfontein. Een van de omstanders is op een latere, gemanipuleerde versie van de foto verdwenen. Op zijn plaats staat een andere (belangrijker?) persoon. De vraag is: wie zijn zij?
Diverse schatgravers hebben het stuk van hun keuze voorzien van een motivering. Zoals Joep Frerichs die een boek over admiraal Van Kinsbergen laat zien. Deze oranje gezinde bewoner van kasteel Adrichem gaf in 1943 zijn naam aan de lokale (in de oorlog streng verboden) padvindersgroep. De heimelijke betekenis van de naam Van Kinsbergen en de groep zou Joep zich pas later realiseren. Zulke toevoegingen geven aan de expositie een persoonlijk tintje.

De wintertentoonstelling ‘Verborgen schatten’ wordt zaterdag 28 november geopend. Het publiek kan tot eind maart terecht: elke zaterdag, zondag en woensdag van 14 tot 17 uur.

Museum Kennemerland, Westerhoutplein 1 Beverwijk.
Toegangsprijs € 4.
www.museumkennemerland.nl