Zaterdagmiddag 12 september 2012 van 14 uur tot 16.30 uur geeft meester-sigarenmaker Jan van Gisbergen een demonstratie sigarenmaken in Museum Kennemerland.

sigarenmaker_200Sigaren maken is een eeuwenoud ambacht. Beverwijk kende in het begin van de vorige eeuw een bloeiende tabaksindustrie. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog waren er meer dan 25 kleine sigarenfabriekjes en de grote sigarenfabriek van de gebroeders Majoor aan de Koningstraat. Er werkten honderden mensen in deze industrie, in de fabrieken maar ook thuis.

Halverwege de 20ste eeuw is de sigarenindustrie uit Beverwijk verdwenen.
In het kader van de Open Monumentendagen is in museum Kennemerland een kleine tentoonstelling te zien over het oude ambacht sigaren maken.

Het museum beschikt over een grote collectie voorwerpen, materialen en documentatie, geschonken door de Beverwijkse verzamelaar Henk van Unen. Uit deze collectie is een kleine selectie gemaakt.

Meester-sigarenmaker Jan van Gisbergen brengt het oude ambacht van sigaren maken weer even tot leven. Hij laat zien hoe men vroeger met de hand sigaren maakte. Van het selecteren van de tabaksmelange tot het uiteindelijke rollen: het hele proces wordt stap voor stap uitgelegd.

De demonstratie vindt plaats op zaterdag 12 september van 14.00 uur tot 16.30 uur in Museum Kennemerland.