De expositie “Arcadië aan het Wijkermeer” is verlengd tot en met zondag 25 november. De tentoonstelling in Museum Kennemerland trok tot nu toe veel bezoekers. Daarom kunnen belangstellenden nog enkele weken terecht om van alles aan de weet te komen over nog bestaande en bijna vergeten hofsteden en “lustplaetzen”. Voor de liefhebber is de tentoonstelling te combineren met koffie en gebak in Huize Westerhout en een wandeltocht langs buitenplaatsen in de buurt.
In de periode van 1600 -1900 hebben tientallen buitenplaatsen bestaan binnen de gemeentegrenzen van Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Deze zomerverblijven werden gebouwd door rijke Amsterdamse families, waaronder de familie Bicker, Boreel, Baeck en Pels. De zoom van het Wijkermeer was met name geliefd, nog voor de streek rondom de Vecht in beeld kwam bij de Amsterdamse welgestelden. Opvallend is dat de bewoners zich aangetrokken voelden tot het water- en bosrijke gebied tussen de kust en Amsterdam; de “woestenij” van strand en duinen lieten ze voor wat het was.

De tentoonstelling schenkt aandacht aan de nog bestaande buitenplaatsen Assumburg, Marquette, Beeckesteyn, Velserbeek, Waterland en Westerhout. De geschiedenis van Akerendam krijgt bijzondere aandacht in verband met de maatschappelijke betekenis voor de regio van de eigenaar, de familie Sluyterman van Loo. Ook Scheybeeck, waar dichter Joost van den Vondel enkele malen te gast was, neemt een bijzondere plaats in binnen de expositie. Van vijftien buitenplaatsen die niet meer laat het museum beeldmateriaal zien. Deze buitenplaatsen leven onder andere nog voort in (straat-)namen zoals Adrichem, Rooswijk of De Schans.

Eenmaal nieuwsgierig geworden leidt een wandelroute de museumbezoeker langs bestaande buitenplaatsen en langs plekken waar vroeger buitenplaatsen hebben gestaan. Er is een korte en een lange variant van deze wandelroute, beide opgenomen in een boekje vol historische informatie.

Museum Kennemerland heeft voor deze tentoonstelling samenwerking gezocht met restaurant Westerhout. Een bezoek aan het museum in combinatie met koffie en gebak in restaurant Westerhout (tegenover het museum) plus de wandelroute langs de buitenplaatsen kost slechts € 7,50 (combinatiekaarten verkrijgbaar bij het museum). Alleen een bezoek aan het museum kost € 4,-, kinderen tot 12 jaar gratis, en voor bezoekers ouder dan 65 jaar bedraagt de entree € 2,-. Het boekje met de wandelroute is ook los verkrijgbaar en kost dan € 2,-.

Het museum aan het Westerhoutplein 1 is met ingang van 1 oktober open op zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur.

noot voor de redactie:

voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Jan de Wildt, telefoon 0251 374591 of 06-53768109