’De vier generaties’ werd de titel van zijn eerste expositie in de beeldende kunst. Dit debuut is onderdeel van de Hoogovens-tentoonstelling in Museum Kennemerland. Komen kreeg hiervoor een aparte zaal toebedeeld.
Daar gaat hij via tuinders, land- en handwerkers met kenmerkende kledij en gereedschappen naar de ’arbeider’ die vanachter het scherm de processen stuurt. Armen en handen van de laatste stelde hij veelzeggend samen uit de toetsen van laptop en computer.

Hij is als ’een ongeleid kunstprojectiel’ geboren en getogen in Beverwijk, werd na zijn theaterstudie docent bij het plaatselijke Centrum voor de Kunsten en groeide uit tot zogeheten multidisciplinair kunstenaar. Komen is tevens bekend van het jaarlijkse Young Art Festival in Park Westerhout.
De basis voor Hoogovens werd een eeuw terug gelegd met de grondaankoop aan de Melkweg en de Grote Hout- of Koningsweg in Velsen-Noord. In november 1918, enkele dagen na de wapenstilstand in WO I, kwamen er al honderden hectaren bij. Boerderijen, landhuizen, heuvels, landbouwgronden, prachtige bomenrijke lanen zouden verdwijnen ten bate van de ’vooruitgang’.
In een andere zaal is het genieten geblazen van enorm uitvergrote historische luchtfoto’s die tonen hoe het groeien van de staalgigant de IJmond in tientallen jaren drastisch deed veranderen. Beeld van de Koninklijke Luchtmacht belicht de jaren 1920-1940. Ouderwetse viewmasters blijken nog steeds een ware beleving: dankzij 3D-opnamen is het alsof je in een bioscoop naar het doek staart. De nieuwe touchscreentafel is eveneens een visueel hoogtepunt: swipe naar de gewenste historische kaart en zoom naar believen in en uit.
De effecten van de staalindustrie waren en zijn groot. Het ongerepte duingebied Breesaap ging in 1918 op de schop, ten faveure van vuurspuwende fabrieken met hoge schoorstenen. Er kwamen havens, wegen en woonwijken. Van ver over de grenzen stroomde personeel toe, Hoogovens bood werk aan zo’n dertigduizend mensen. Aan de volcontinu ploegendienst zijn studies gewijd. Zo werd in 1960 vastgesteld: ’Overdag ziet men vele mannen thuis zitten of met hun vrouwen boodschappen doen. Op ieder uur van de dag kan men mannen in pyjama achter de ramen zien’. In de IJmond denkt men ’dan niet aan ziekte, maar onmiddellijk aan ploegendienst’.
Bijna geen IJmonder zónder familie, kennissen of andere banden in en met het bedrijf. Dat wordt uitgebeeld met ’de maatschappelijke boom’ die ruim veertig ’vruchten’ draagt van verenigingen en sociaal-culturele activiteiten.
De hele bevolking profiteert, van het Kesslerhuis (vakantieoord) en Hoogovens Harmonie tot en met Brandwondencentrum en schaaktoernooi. De trots bij ’Hoogovensmensen’ wordt onderstreept in filmpjes met interviews. Daarvan is een compilatie te zien.
RTV IJmond zendt de documentaires in het najaar uit. In september wordt de expo ververst. Dan komen de effecten op regionaal ondernemerschap en woningbouw aan bod.