velser_aardewerk_de_kast_200Onder de titel “Alles uit de kast” opent Museum Kennemerland op 1 september een bijzondere tentoonstelling. Een groot aantal objecten van het beroemde Velser Aardewerk wordt voor deze gelegenheid uit het depot gehaald. Het museum bezit waarschijnlijk de grootste verzameling van Nederland, waarvan doorgaans slechts een klein deel in de permanente tentoonstelling te bewonderen is.

Het Velser Aardewerk is onderdeel van de kerncollectie van het museum. Het museum bezit ongeveer 300 objecten, waarvan een deel te zien is in de vaste opstelling, een deel in het open depot en ongeveer 200 objecten worden bewaard in het gesloten depot. Bijzondere gebruiksvoorwerpen worden nu uit de depotkast gehaald. De expositie wordt ondersteund met foto’s en documentatie.
De Kennemer Potterij (in 1920 gevestigd door Eelke Snel en Koen Mertens in Velsen-Noord) was een aardewerkfabriek met een ideologische grondslag: er werd eenvoudig, ambachtelijk sier- en gebruiksaardewerk gemaakt, betaalbaar voor de arbeidersklasse. In 1930 verhuisde de fabriek naar de Velserbrugweg aan de overkant van het Noordzeekanaal.

In de hoogtijdagen had de fabriek zo’n 25 werknemers in dienst. Inmiddels waren C. Gellings en W. Stuurman aangetrokken als ontwerpers. Na faillissementen in 1932 en 1939 werd de fabriek door twee vroegere werknemers nog enkele jaren voortgezet in Sassenheim.

Het museum aan het Westerhoutplein 1 is open op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.
De expositie “Alles uit de kast” is te zien tot 28 februari 2011. Toegangsprijzen: € 2,50 volwassenen, € 1,50 kinderen en 65+.
Foto depotkast Velser Aardewerk