Op 1 september is de vertelvoorstelling “In Vuur en Vlam” met succes in première gegaan. Museum Kennemerland wilde met de voorstelling de tentoonstelling ‘100 jaar staal in de IJmond | WONEN | WERKEN | ONDERNEMEN’ levend maken. En dat is gelukt! Zo goed, dat het museum een extra voorstelling organiseert.
Voor reserveringen kunt u contact opnemen met Pier Paree via e-mail adres pjm.paree@quicknet.nl (naam, aantal personen en telefoonnummer).
Extra Voorstelling in Vuur En Vlam
Op 21 september van 20.00 tot 21.30 uur presenteert Museum Kennemerland samen met Piet Paree en consorten twee voorstellingen: De terugkeer van de kanaalgraver.
Bij deze voorstelling kruipt Piet Paree in de huid van een kanaalgraver die, zoals zo velen toen, onder erbarmelijke omstandigheden met schep en kruiwagen lange dagen en vele jaren heeft gegraven voor de aanleg van het Noordzeekanaal tussen 1865 en 1876. Frank Edam kleedt deze voorstelling met muziek en zang verder aan door met zijn kanaalgraverslied een eigen deel van dit verhaal te vertellen, samen met bassist Huub van der Laan.
Na een korte pauze vervolgt de voorstelling met:
In Vuur en Vlam is een muzikale vertelvoorstelling waarin de toeschouwer wordt meegenomen in de intensieve strijd die ingenieur Henri Wenckebach heeft moeten voeren om zijn plan tot het oprichten van eigen Nederlandse Hoogovens gerealiseerd te krijgen. Een strijd die door hem vol vuur werd gevoerd in het neutrale Nederland, terwijl elders Europa in vuur en vlam stond. Zelfs toen 100 jaar geleden, in 1918, de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hoogoven en Staalfabrieken) werd opgericht was deze strijd nog niet gestreden. Deze zou nog duren tot 1924 toen het vuur in Hoogoven 1 werd ontstoken, maar niet door Henri Wenckebach.