Museum Kennemerland in Beverwijk krijgt 80.000 euro van het Fonds voor Cultuurparticipatie in Utrecht. Dit is voor een bijzonder project voor ’erfgoededucatie’ in Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Basisschool ’t Kraaienest in Beverwijk speelt als zogeheten pilot een belangrijke rol in het driejarig project.

Het fonds heeft een jaarlijks budget van 1,6 miljoen euro. De euforie over de toekenning is ook groot, omdat volgens René Muetstege van het museum zowel de provincie Noord-Holland als de gemeentes op dit gebied financieel ’vrijwel niets’ beschikbaar stellen. De aanvraag werd in juni ingediend, het project is een samenwerking met ’t Kraaienest (ongeveer 300 leerlingen), Centrum voor de Kunsten Beverwijk en Vereniging Studio O. Na de pilot wordt het ’uitgerold’ naar vijftien scholen in de regio.

Educatiebank

In totaal kost het project circa 250.000 euro. De participanten en scholen dragen zelf ook bij, een van de andere ondersteuners is stichting TriArcus in Heemskerk. Het museum is al bezig met de ontwikkeling van een ’educatiebank’ en zal actiever worden op scholen. Niet alleen ’klas in het museum’, maar nu ook ’museum in de klas’.

Het project brengt drie vakgebieden samen – onderwijs, kunst en erfgoed – met als doel om belangstelling en kennis over de geschiedenis van de eigen regio te stimuleren en verbeteren. Zo krijgt de Canon van Nederland een evenknie in de vorm van de Canon van Kennemerland. Voor museummedewerkers, kunstvakdocenten, erfgoeddeskundigen en groepsleerkrachten komen speciale trainingen. Lesplannen worden ontwikkeld voor zes streekthema’s, met aandacht en kritisch oog voor onder andere Oer-IJ, lunetten en bunkers, kastelen en landgoederen, Hoogovens en Noordzeekanaal. Maar ook voor ’kleine geschiedenis’ zoals spreeuwenpotten die aan kasteel- en kerkmuren werden bevestigd. Deze lokten spreeuwen, die erin broedden waarna de jongen dienden voor ’spreeuwensoep’. Ze konden niet uitvliegen, omdat de uitgang werd geblokkeerd. ,,Men stak er letterlijk een stokje voor, vandaar de uitdrukking”, aldus museummedewerker Ria van Roon.

Kinderen van de basisscholen hebben eveneens een taak in het project. Ze gaan software van ontwikkelaar Onwijs uit Oude Tonge testen, ’of het duidelijk is en aanspreekt’. Aan het einde van het project volgt een erfgoedconferentie.

De subsidie is bedoeld om het proces op gang te brengen. Na september 2021 moeten de betrokkenen in staat zijn om qua exploitatie geheel op eigen benen voort te gaan.

Door Ton de Lange