sigarenkist_200Extra openstelling tentoonstelling “Beverwijk Sigarenstad”

Ontdek de geschiedenis van de Beverwijkse Tabaksindustrie tijdens de extra openstelling van Museum Kennemerland in Beverwijk op zaterdagochtend 14 januari. Van 11.00 uur tot 13.00 uur zijn de auteurs van het recent verschenen boek “De Beverwijkse Tabaksindustrie” aanwezig bij de expositie om extra toelichting te geven en vragen te beantwoorden. De toegangsprijs is € 4,- en gratis voor leden van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland.
Beverwijk kende in het begin van de vorige eeuw een bloeiende tabaksindustrie. De tentoonstelling “Beverwijk Sigarenstad” geeft een beeld van deze – deels vergeten – periode in de geschiedenis van de stad. In de tentoonstellingsruimte van Museum Kennemerland zijn vele voorwerpen te bezichtigen, maar ook het sociale aspect en de werkomstandigheden van de werknemers komen aan bod. Speciale aandacht is er natuurlijk voor de firma Majoor, in de jaren 20 één van de grootste fabrikanten van Nederland, met het hoofdkantoor gevestigd aan de Breestraat en de fabriek aan de Koningsstraat.

De geschiedenis van de Beverwijkse tabaksbranche is ook vastgelegd in het rijkelijk geïllustreerde boek “De Beverwijkse Tabaksindustrie”, dat recent is uitgegeven door het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland. Dit boek is tevens verkrijgbaar in Museum Kennemerland. Wie specifieke vragen heeft over het onderwerp, kan op zaterdag 14 januari van 11.00 uur tot 13.00 uur in het museum terecht bij de samenstellers van het boek, Cor Castricum en Henk van Unen. De verzameling van Van Unen vormt de basis voor zowel het boek als de expositie.