Bij opgravingen in de oudste stedelijke nederzettingen zijn al spelletjes en speelgoed gevonden. Zo zijn er in de oudste beschavingen voorbeelden van bronzen speelgoedmeubilair, aardewerken poppen en dieren. De rammelaar is speelgoed dat waarschijnlijk al duizenden jaren oud is.
Bij opgravingen in Egypte zijn ook kindergraven uit de tijd van de farao’s blootgelegd waarin terracotta poppen, beestjes, ballen en tollen werden aangetroffen, die als grafgiften waren mee begraven. In het Griekenland van voor onze jaartelling speelden meisjes met (lappen)poppen. Van de Grieken en Romeinen is vrij veel speelgoed bewaard gebleven. Het speelgoed waarmee Griekse en Romeinse kinderen speelden, bestond voor zover bekend uit lappenpoppen, jojo’s en trekkarretjes. Uit de Middeleeuwen is maar weinig speelgoed bewaard gebleven. Omdat metaal kostbaar was werd het speelgoed waarschijnlijk vaak van been of hout gemaakt. Aan het weinige speelgoed dat wel bewaard gebleven is, zoals vliegers, ballen, speelgoedsoldaatjes, hobbelpaarden en trek- en duwdieren, is op te maken dat de voorkeuren op dit gebied eeuwenlang gelijk zijn gebleven.

De favoriet van Jacoba is de krekel, door haar liefkozend Japie genoemd. Dit is haar eerste verzamelobject geweest. Daarna volgden er meer en in 30 jaar heeft ze een verzameling van 164 trekkarretjes bij elkaar weten te sparen. De kleine krekel is waarschijnlijk uit de jaren 50 van de vorige eeuw en van het merk Fischer-Price.