De verzekeraar van Museum Kennemerland is speciaal geïnformeerd over de unieke privéverzameling ’Hummeltjes’ die Beverwijker Jil Tukker (76) voor het eerst tentoonstelt. Alle 134 beeldjes staan er, twintig jaar terug werd de totale waarde geraamd op 28.000 gulden.
Het betekende twee dagen van afstoffen en inpakken. De oudste dateert uit 1934, nu meer dan ooit gekoesterd door de man die 37,5 jaar bij Hoogovens werkte en sinds 2004 gastheer en rondleider is in het museum.
De ’Hummeltjes’ zijn vernoemd naar Berta Hummel (1909-1946), een Duitse kunstenares en tevens vroom katholiek. Als novice in een klooster der franciscanen nam ze de naam ’zuster Maria Innocentia’ aan. Ze gaf onder meer kunstlessen in het onderwijs. Geïmponeerde collega-zusters attendeerden Emil Fink Verlag hierop, een uitgeverij in Stuttgart gespecialiseerd in religieuze kunst. Met toestemming van Maria werden kopieën in briefkaartvorm verkocht. In 1934 publiceerde het bedrijf ook een verzameling van haar tekeningen getiteld ’Das Hummel-Buch’. Vervolgens verwierf Franz Goebel, eigenaar van een porseleinbedrijf, het exclusieve recht om er beeldjes van te maken. Sommige met wel 120 onderdelen, in matrijzen gegoten en daarna bevestigd. De productie stopte in 2008. ,,Een ander bedrijf maakt ze nu, maar met een glans.” Niet zoals het hoort.
Maria bezweek in 1946 aan tbc, pas 37 jaar oud. Ze werd begraven bij het klooster in Bad Salgau. Haar zus Centa vestigde het Berta Hummel-museum in het ouderlijk huis in de Beierse gemeente Massing.
Verjaardag
De op Berta’s geschilderde kunstwerken gebaseerde beeldjes van keramiek werden niet voor niets populair. ,,De liefde en het vertrouwen dat ze uitstralen.”
Jils vrouw Rinie – ze overleed zes jaar geleden – kreeg in 1960 zo’n beeldje voor haar verjaardag. Daarmee begon het. ,,De meeste beeldjes waren ter gelegenheid van belangrijke gebeurtenissen, zoals geboortes en andere feestelijke gelegenheden in ons gezin.” Een favoriet is ’Ost/West’. ,,Omdat we in 1990 in Zuid-Duitsland waren toen de twee Duitslanden werden samengevoegd.” Hij laat twee varianten zien. ,,De een met het grensbord ’Halt’ op een paal, bij de ander ligt het Halt-bord symbolisch op de grond. Daarvan zijn 20.000 exemplaren, het duurde 2,5 jaar voordat we hem hadden.”

Ton de Lange