Persbericht

Zaterdag 16 april wordt in de Grote Kerk in Beverwijk ‘Fotografen van de oorlog’ geopend. Deze tentoonstelling geeft een inkijkje in de Eerste Wereldoorlog door de ogen van drie Tsjechische soldaten: Jan Myšička, Gustav Brož en Jenda Rajman. Hun onlangs ontdekte foto’s geven een indringend beeld van het dagelijkse soldatenleven.

De tentoonstelling wordt zaterdag 16 april om 15.00 geopend door ZE Jana Reinišová, ambassadeur van de Tsjechische Republiek in Nederland, en Cecilia van Weel, wethouder van Beverwijk. U bent van harte welkom!

Recreatie aan het frontFotografen van de oorlog, samengesteld door Jaroslav Kučera, presenteert tot voor kort onbekende foto’s van drie soldaten uit het Oostenrijks-Hongaars leger. Een unieke collectie, want van veel fotomateriaal uit de Eerste Wereldoorlog is de naam van de fotograaf niet bekend. De naam van Gustav Brož viel te herleiden uit de korte aantekeningen die hij van alle gefotografeerde gebeurtenissen maakte. Brož diende aan het Italiaanse front en werd toen naar het Oosten overgeplaatst. Daar, aan het Russische front, ontstonden zijn meeste foto’s. Jan Myšička liet een indrukwekkende verzameling van honderden negatieven en afdrukken na, zorgvuldig geordend en beschreven. Myšička was gestationeerd in de Hongaarse stad Eger en diende ook aan het Italiaanse front, waar hij twee keer gewond raakte. Van de foto’s van Jenda Rajman zijn geen negatieven bewaard gebleven. Rajman bracht de oorlog door in een militair hospitaal in Podmelec, dat in het huidige Slovenië ligt, en fotografeerde daar het dagelijkse leven. In het hospitaal, waar vele verminkte soldaten werden verpleegd, leerde Rajman de gruwelen van de oorlog van dichtbij kennen.

Datum:

Van: 16-4-2016 t/m 17-5-2016

Plaats:

Grote Kerk, Kerkstraat 37A, 1941 GC Beverwijk

Openingstijden:

Dagelijks 16-21 uur

Dinsdags gesloten

Weekend 13-18 uur

Toegang:

Gratis

Georganiseerd door:

Vereniging Grote Kerk Beverwijk in samenwerking met het Tsjechisch Centrum