De verzameling kerststalletjes van Henriëtte Dekker uit Heemskerk.
Ze verzamelt al sinds 1974 kerststalletjes uit de hele wereld en van diverse materialen.
Gekocht of gekregen. Een kerststal van zo’n 40 cm is van een klas van haar want ze was juf op een basisschaal in Heemskerk.

xx

 

Een kerststal is een voorstelling van de geboorte van Jezus. Naast Jezus, Maria en Jozef zijn nog andere figuren aanwezig. Dieren, vaak een os en een ezel, herders die vaak een paar schapen bij zich hebben en de wijzen uit het oosten, volgens de traditie drie in getal, die soms met kamelen zijn gekomen. Daarnaast nog een ster en een engel.
Het kindje Jezus ligt traditiegetrouw in een kribbe. Het Lukasevangelie noemt het ook wel een voederbak, waarin het kindje gelegd werd, maar geen dieren. Pas in het rond 600 ontstane Evangelie vinden we een verder aankleding van de geboorteverhalen:

“Op de derde dag na de geboorte van de Heer verliet Maria de grot en ging naar een stal. Ze legde het jongetje in een kribbe en een os en een ezel aanbaden hem. Zo ging in vervulling wat door de profeet Jesaja is gezegd: ‘Een os kent z’n bezitter en een ezel de kribbe van zijn meester’“

Het evangelie van Lucas vermeldt de engel die verschijnt in de donkere nacht. De blijde boodschap is dat de redder, Messias en Heer is geboren. De ontvangers van de boodschap zijn herders in de omgeving van Bethlehem.

De wijzen uit het oosten of drie koningen zijn, Caspar 20, een jonge man komend uit Afrika met als geschenk mirre, Melchior 40, een blanke bebaarde grijsaard komend uit Europa met als geschenk goud en Balthasar 60, een zwarte man met baard komend uit Saba (Ethiopië) of uit Azië met als geschenk wierook.

Er wordt verteld dat de wijzen “vanuit het oosten” naar Jeruzalem kwamen omdat zij de ster hadden zien opgaan van de pasgeboren “koning der Joden” en zij wilden hem eer bewijzen. De ster ging voor hen uit en bleef staan boven de plaats waar Maria en de pasgeboren Jezus vonden. Ze vielen op hun knieën en boden het kind geschenken aan. De koningen vertegenwoordigen de drie toen bekende werelddelen en drie leeftijden van de man.

De ster op de kerststal is de ster van de wijzen en rechtstreeks terug te voeren op het kerstverhaal, zoals dat in het evangelie volgens Matteüs wordt beschreven.