Van vreemde eend naar vertrouwde vogel

Wie kent niet die koperen koepel op Heemskerkerduin? Een markant herkenningspunt voor fietsers en wandelaars in de regio. Maar wie weet ook wat erin zit en achter de koperen’ wanden schuilt? Eigenaar van deze koepel is de bekende orchideeënveredelaar Floricultura. Marc Eijsackers, manager communicatie bij Floricultura, verhaalt tijdens een lezing over deze locatie en andere duurzame ontwikkelingen in het bedrijf. Dit in het kader van Goeie Grond, een tentoonstelling over de tuinbouw in deze streek.

Floricultura is oorspronkelijk afkomstig uit Assendelft waar oprichter Klaas Schoone in 1963 begon met teelt en verkoop van orchideeën. Begin jaren tachtig werd een vermeerderingsbedrijf opgericht. In 2001 streek de veredelaar en vermeerderaar neer in het Heemskerkse tuinbouwgebied. Die eerste jaren was het bedrijf tussen de Heemskerkse tuinders een vreemde eend in de bijt. Maar vrij snel ontwikkelde de orchideeënveredelaar zich tot een vertrouwd maar uniek onderdeel van de Heemskerkse tuinbouwgebied. Floricultura was en is namelijk voorloper als het gaat om duurzaamheid. De veredelaar was een van de eerste glastuinbedrijven met een eigen geothermische bron op 3 km diepte, waarmee er jaarlijks 9 duizend ton CO2 uitstoot wordt bespaard. Om maar niet te spreken van de inzet van insecten om planten op een natuurlijke manier te beschermen in de kassen. Marc Eijsackers, sinds vijf jaar in dienst bij Floricultura, vertelt tijdens zijn lezing onder meer over de orchideeënmarkt, de inspanningen voor een duurzame productie en de speciale verhouding met de Heemskerkse tuinders.

Goeie Grond is een tentoonstelling over de tuinbouw in de regio. Weliswaar is de tijdelijke succesvolle tentoonstelling bij boerderij Zuid Endt beëindigd, maar je kunt nog tot 29 oktober naar Museum Kennemerland voor een historische terugblik op de tuinbouw. En dus ook nog naar de lezing van Floricultura/ Donderdag 19 oktober, aanvang 20 uur. Reserveren via hgmk.nl is gewenst in verband met het aantal beschikbare plaatsen (45) in het museum, Noorderwijkweg 2A, Beverwijk.

Duidelijk zichtbaar is de warmte-opslagtank van Floricultura-op deze Dronefoto.
© Floricultura

Teelt van halffabrikaten Floricultura.
© Floricultura

Meer over Goeie Grond