De R2-D2 van Star Wars

Star Wars is een Amerikaanse epische filmserie die is bedacht door George Lucas. In 2012 werd zijn bedrijf Lucasfilm overgenomen door de Walt Disney Company. Star Wars bestaat op dit moment uit twee afgeronde trilogieën, twee films van een lopende trilogie en één losstaande film.
De films samen werden genomineerd voor 21 Oscars, waarvan er tien werden gewonnen. De serie heeft geleid tot een media-franchise buiten de filmreeks om genaamd de Expanded Universe. De franchise portretteert een universum dat zich afspeelt in een sterrenstelsel dat wordt omschreven als ver, ver weg (far, far away). Het fictieve universum bevat ook veel thema’s, met name invloeden van filosofie en religie. Een voorbeeld hiervan is De Kracht (The Force).

R2-D2, kortweg R2 (Artoo) genoemd, is een robot, van het type astromechdroid, in het fictieve Star Warsuniversum. Het robotje wordt gespeeld door Kenny Baker. Hij is een van de bekendste personages uit de filmreeks. Samen met de robot C-3PO is R2-D2 het enige personage dat in alle Star Warsfilms voorkomt.
Zoals alle R2-eenheden kan R2-D2 reparaties aan de buitenkant van een vliegend ruimteschip uitvoeren. Hij hecht zich vast met zijn magnetische voeten als hij niet in zijn speciale nis zit. R2-D2 heeft behalve zijn magnetische voeten, een groot aantal andere ingebouwde handigheidjes. Zoals een lasapparaat, een communicatie arm, een holografisch projector, een brandblusser, een klauw, een levenssensor, een cirkelzaag en een jetpack. Ook kan hij met opzet oliespuiten of lekken om een vijand te verblinden.
R2-D2 kan niet spreken. Hij communiceert met piepjes of met behulp van een andere droid zoals zijn vriend, de protocoldroid C-3PO.
Als Fantasy/Sifi frick is het geen wonder dat ik bij het zien van de eerste Star Wars (A new hope): COMPLEET VERKNOCHT!!! was. De eerste film heb ik in 1977 gezien in de bioscoop te Heemskerk. Het was daar dat ik verliefd werd op de kleine witte droid: R2-D2
De meesten fans waren toen vol van de (Menselijke) acteurs. IK NIET!!!!
Voor mij, was heel duidelijk wie de echte held was. Zonder R2 waren ze allemaal dood geweest en dus geen andere delen. Dit feit herhaalt zich in alle films, er is in elke deel wel een moment dat R2 alles en iedereen weet te redden van de totale ondergang.
Hij is lekker eigenwijs, explosief, roekeloos en dat identificeert mij met hem.
Het samenspel met C3PO maakt het voor de kijker mogelijk om te begrijpen wat R2 zegt en dat maakt hem ook weer heel menselijk. Hij is SUPER grappig!!! 
Omdat ik een alleenstaande moeder was, kon ik me niet veroorloven om alles van Star Wars te sparen. (Al had ik dat best gewild) Daarom heb ik me tot R2-D2 gericht en uitsluitend hem gespaard. Door de jaren heen heb ik ook ander Star Wars items gekregen van familie, vrienden en leerlingen.
Mijn favoriete item is een spaarpot met R2 en 3PO die zichzelf voorstellen in de stemmen van de film, deze kreeg ik van mijn dochter die het kocht met de eerste verdiende centjes die ze kreeg van haar bijbaantje.