Munten

Ongeveer 2.600 jaar geleden werden de eerste munten gemaakt in Klein-Azië. Het gebied dat nu het Midden-Oosten heet. De Grieken en later de Romeinen namen dit idee over en ontwikkelden hun eigen munten. Stukjes metaal van bijvoorbeeld goud, zilver, koper, brons of tin. Elke muntsoort kreeg een vast gewicht en daarmee een vaste waarde. Hierdoor werden ze beschouwd als een betrouwbaar en handig betaalmiddel.

Na het uiteen vallen van het Romeinse Rijk (ongeveer 1.500 jaar geleden) ontstonden er verschillende lokale muntstelsels, waardoor ieder land zijn eigen munteenheden kreeg. Sinds 1567 wordt in Utrecht Nederlands muntgeld geslagen. Als één van de oudste bedrijven in ons land is de Koninklijke Nederlandse Munt trots op een rijk verleden. Nog steeds betalen we dagelijks met muntgeld. De Koninklijke Nederlandse Munt voorziet in
die vraag door in opdracht van de Nederlandse Staat munten te slaan. Naast het slaan van circulatiegeld, richt de Koninklijke Nederlandse Munt zich op de (inter)nationale verzamelaarsmarkt met munten, penningen en muntgerelateerde producten.

Ik ben begonnen met verzamelen door een cadeautje van mijn ouders, een set van met Wilhelminamunten.

U ziet deze set op de verhoging voor de map met de Beatrix Collectie.

Ik heb altijd al interesse gehad voor verzamelen, het verzamelen van vakantieherinneringen, autootjes, speldjes, noem het maar op. Ik verzamel deze munten omdat ik het niet nodig vind om geld op de bank te laten staan. Op deze manier heb ik er iets heel moois voor in de kast staan waar ik met plezier naar kijk.

Ik hoop dat u er ook met plezier naar kijkt

JAJ Adrichem

x