Museum Kennemerland persbericht 12 augustus 2015 door Jan Butter

Een gouden dagenwens kan ver weg worden vervuld, maar het kan ook heel dichtbij. In Museum Kennemerland bijvoorbeeld. Deze week ontvangt het museum drie kleine groepen plaatselijke ouderen, die een museumbezoek als gouden wens hadden ingediend. Onder hen echte Beverwijkers die vreemd genoeg nog nooit binnen zijn geweest.

gouden_wensen_01 gouden_wensen_02

Het was voor de eerste keer dat Museum Kennemerland aan dit gouden dagen initiatief heeft meegedaan. Ouderen kunnen hierbij op enkele plekken in de stad een wens in een wensboom hangen. Elke week worden er wensen vervuld.
Inmiddels zijn de eerste schapen over de dam bij het museum. Het waren zes bewoners van het verzorgingshuis Elsanta, vlakbij dus. Ze gingen op en neer met het Vrijwilligersvervoer IJmond-Noord. Vrijwilligster Miep de Wildt hield een inleiding over het museum, er was koffie/thee en koek. Daarna kregen de gasten een (bijna) privérondleiding.
Er was genoeg van hun gading. In de eerste plaats de nieuwe wisseltentoonstelling ‘Sail’, waarmee het museum inspeelt op het grote nautische evenement Sail Amsterdam. Er hangen prenten en gravures met zeegezichten, historische zeilschepen en zeekaarten.
Natuurlijk wierpen de gasten ook een blik op de vaste collectie: met schilderijen, Velser aardewerk, Kinheimtapijten en historische attributen.
Leo Duin, altijd in Beverwijk gewoond en gewerkt, bekende dat hij voor het eerst in dit museum is. ,,Prachtig, ze bewaren nogal wat ’’, zei hij meermalen aangenaam verrast. Adriane Heinhuis komt oorspronkelijk uit Leeuwarden. Zij was minder bekend met de regionale geschiedenis. Ze nam dan ook de tijd. Aandachtig bekeek ze stuk voor stuk de tentoongestelde afbeeldingen en voorwerpen. Na ongeveer anderhalf uur keerden de ouderen tevreden huiswaarts.