Museum Kennemerland open tijdens Open Monumentendag 2018

Tijdens het open monumentenweekend op 8 en 9 september is Museum Kennemerland geopend voor bezoekers. Het museum is gevestigd in het in 1908 gebouwde gemeentehuis van Wijk aan Zee en Duin aan het Westerhoutplein in Beverwijk. Het thema van de monumentendagen is ‘In Europa’. Het accent ligt dit jaar op wat Nederland bindt met Europa, met aandacht voor internationale architectuurstromingen. Jacob London, de architect van het voormalige gemeentehuis, is hier een mooi voorbeeld van.

Jacob London (1872-1953) was een bekende Haarlemse architect, die in en rond Haarlem en Hilversum zijn sporen heeft nagelaten. Hij heeft veel gereisd en greep graag terug op typische Europese bouwstijlen uit het verleden. Hij won meerdere prijzen met zijn smaakvolle ontwerpen. Hij begon met het ontwerpen van winkel en bedrijfspanden, maar werd al snel een veel gevraagd architect voor monumentale gebouwen. Zo heeft hij verschillende buitenplaatsen en villa’s ontworpen. Het oude raadshuis is van buiten vrijwel in originele staat. Doordat London teruggreep op het zeventiende-eeuwse Hollands Classicisme ziet het Rijksmonument er veel ouder uit dan het is. In het statige symmetrische pand zijn nog veel originele details te vinden. Zo zijn de vestibule en de centrale hal nog intact.
Tijdens de Open Monumentendagen krijgen de bezoekers uiteraard uitleg over het gebouw en de architect. Daarnaast krijgen zij ook de kans om het museum te bezoeken. De vaste collectie toont de ontwikkeling van Kennemerland van de prehistorie tot nu. De wisseltentoonstelling ‘Staal in de IJmond’ toont de invloed van de komst van de Hoogovens op de woningbouw en ondernemerschap. Museum Kennemerland is op 8 september open van 10.00 – 17.00 uur en op 9 september van 14.00 – 17.00 uur.  
Museum Kennemerland, Noorderwijkweg 2a, Beverwijk (hoek Westerhoutplein)
Programma Open Monumentendagen zie tevens Nieuws HGMK

Zie voor het laatste nieuws en activiteiten rondom de tentoonstelling www.museumkennemerland.nl en/ of facebook pagina.