De cineast Roy Dames, oud-Beverwijker, geeft bezoekers van Museum Kennemerland op zondag 18 mei een voorproefje van zijn documentaire ‘Oorlog tot in het graf’. Het onderwerp is de grote razzia van Beverwijk en Velsen-Noord van 16 april 1944. Over de razzia is in het museum momenteel een tentoonstelling.

De oorlogsdocumentaire is nog in de maak. In de komende maanden filmt en monteert maker Roy Dames (1953) verder. Het is de bedoeling dat de Evangelische Omroep het eindproduct volgend jaar op de nationale televisie uitzendt. Dit ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding.

2014-9-mei-pertsb-tt-DSC09765

Roy Dames aan het filmen tijdens de recente herdenking-stocht op Pad van 16 april in Velsen-Noord. Foto Peter Wetzel

Vanwege de tentoonstelling in het museum gunt Dames het Beverwijkse publiek alvast een voorvertoning van 35 minuten. Met daarin de getuigenissen van enkele van de 486 jongemannen die op een zondagochtend in het oorlogsjaar 1944 door de Duitse bezetter werden opgepakt en afgevoerd. Ook de achtergebleven, angstige familieleden of geliefden komen aan het woord.

De cineast laat in zien wat de slachtoffers is overkomen in de concentratiekampen en in de  Duitse oorlogsindustrie waarin velen van hen werden ingezet. En welke invloed een en ander op hun verdere leven heeft gehad. In totaal 65 jongemannen hebben de razzia overigens niet overleefd.

Roy Dames heeft een gevestigde naam als documentairemaker. Hij maakte tal van films die op de Nederlandse en buitenlandse tv zijn vertoond. Vers in het geheugen ligt de persoonlijke documentaire ‘Mijn geniale broer Harry’  die in het najaar op tv was te zien. In deze film komen zijn overleden broer Harry en hun jeugd in Beverwijk aan de orde.

2014 9 mei persbericht1 herdenkingsdienst Kieritzsch

Een herdenkings-dienst in 2012 met portretten van de slachtoffers

Op zondag 18 mei verzorgt Museum Kennemerland  twee voorstellingen van ‘Oorlog tot in het graf’: de eerste om 14.30 uur , de tweede om 15.30 uur. Beide vertoningen worden gevolgd door een nagesprek. Roy Dames en Cor Bart (Stichting 16 april 1944) doen daaraan mee.

Vanwege de beperkte ruimte in het museum is het noodzakelijk dat de belangstellenden hun komst vooraf aanmelden. Dat kan bij Cor Bart per e-mail (info@razziabeverwijk.nl) of per telefoon (0251-243000). Gaarne vermelden welk tijdstip de voorkeur heeft. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

De bezoekers hebben uiteraard de gelegenheid om de beklemmende expositie over de razzia (met tal van foto’s, documenten en authentieke voorwerpen) te bekijken, alsmede de vaste collectie van het museum.

Museum Kennemerland, Westerhoutplein 1 in Beverwijk,
www.museumkennemerland.nl
Openingstijden: zaterdag, zondag en woensdag van 14.00 tot 17.00 uur.
De toegangsprijs is € 4.