Het fenomeen Pop in de IJmond is al maandenlang een hot item in de regio: het jubileumoptreden van de Bintangs in Paradiso, de tentoonstelling in Museum Kennemerland, optredens van lokale bands in Camille en alweer de Bintangs op het Juttersfeest in Wijk aan Zee.
Om de bezoekers van de tentoonstelling “50 jaar Pop in de IJmond” in Museum Kennemerland nog meer informatie te geven zijn twee vitrines opnieuw ingericht. De vitrine met Popbladen is geactualiseerd met bladen uit de jaren 80 en 90. In de vitrine met de platenhoezen van veelal plaatselijke bands zijn nu ook cassettebandjes en CD’s te zien.

Door de uitvinding van de cassetteband (1963) waren de kostbare studio’s van de platenmaatschappijen niet langer noodzakelijk om een plaat op te nemen. Het produceren van cassettebandjes werd goedkoper dan de vinyl singles en LP’s. Zo groeide de cassette uit tot het muzikale visitekaartje van een band.

Met het aanbreken van het computertijdperk deed in 1982 de CD zijn intrede. Deze ontwikkeling zorgde voor nieuwe mogelijkheden zoals het branden van eigen cd’s.

De eerste bands uit de regio die hun nummers op een cd uitbrachten waren The Whisper en de Boothill Undertakers. Op de tentoonstelling zijn cassettebandjes en cd’s van plaatselijke bands te zien.

De tentoonstelling “50 jaar pop in de IJmond” is nog te zien tot half september. Het museum aan het Westerhoutplein 1 is open op woensdagen, zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur.