wijkertorenRondom de Wijkertoren’ is een programma van Radio Beverwijk met medewerking van de Archeologische werkgroep Beverwijk-Heemskerk en het Museum Kennemerland. De eerste uitzending is op woensdag 4 september 2013.
De uitzending wordt om de 14 dagen uitgezonden op woensdag tussen 17.00 uur en 18.00 uur op 105.4 FM ether of 104.5 FM kabel of via internet www.radiobeverwijk.nl/stream/

Archeologische Werkgroep Beverwijk-Heemskerk

Rondom de Wijkertoren’ is een programma van Radio Beverwijk met medewerking van de
Archeologische werkgroep Beverwijk-Heemskerk en het Museum Kennemerland.
De eerste uitzending is op woensdag 4 september 2013.
De uitzending wordt om de 14 dagen uitgezonden op woensdag tussen 17.00 uur en 18.00 uur op 105.4 FM ether of 104.5 FM kabel of via internet www.radiobeverwijk.nl/stream/
Een herhaling van het programma wordt de week erop op dezelfde dag en tijd uitgezonden. Via uitzending gemist op de website van Radio Beverwijk is het programma 14 dagen lang terug te beluisteren. (tot de volgende uitzending is geweest).

Het programma zelf bestaat uit een hoofdonderwerp welke betrekking heeft op de geschiedenis van Beverwijk en haar omgeving. Bovendien wordt in elke aflevering een viertal rubrieken met een historische insteek besproken.

In ‘Een straatje om’ wordt, in elke aflevering, een straatnaam in Beverwijk of Heemskerk besproken en toegelicht.

In ‘Brueghel zei het al’ wordt, in elke aflevering, een spreekwoord behandeld dat voorkomt op het schilderij van Pieter Brueghel de Jonge uit 1627 ‘De dwaasheid van de wereld’.

In ‘Wist je dat…’ wordt een weetje uit de wereldgeschiedenis verteld dat betrekking heeft op het hoofdonderwerp.

In ‘Da’s mooi meegenomen’ wordt, in elke aflevering, een voorwerp besproken. Dat kan een voorwerp uit de collectie van het museum Kennemerland zijn of een voorwerp uit de collectie van de werkgroep.

De laatst genoemde rubriek is die waarvoor de medewerking van het museum is gevraagd. In samenwerking met de beide presentatoren van het programma, Marcia de Bruijn en Ria Vet, worden er voorwerpen uit de collectie uitgezocht die op een of andere manier de belangstelling van de presentatoren hebben getrokken. Het museum levert vervolgens de informatie die er van het voorwerp voorhanden is. Hetzelfde geldt voor de archeologische werkgroep.

De dag na de uitzending is het voorwerp tijdens de openingstijden van het museum te bewonderen in een vitrine in het museum voor de duur van een maand (tot er weer een ander voorwerp is besproken).

Op deze website en de website van de archeologische werkgroep www.awn-beverwijk-heemskerk.nl kan de informatie met de foto van het voorwerp nog eens worden terug gezien. Het voorwerp van de eerste aflevering is uit de collectie van de archeologische werkgroep.