Zoals bij ieder museum is ook in Museum Kennemerland altijd maar een beperkt deel van het bezit te zien. Het grootste deel van het museale bezit bevindt zich in het depot. Wie de gelegenheid krijgt om eens te grasduinen in dat depot, kijkt zijn ogen uit. Wat een uiteenlopende en intrigerende voorwerpen kom je daar tegen. Je opent kasten en laden en stuit op verrassende ontdekkingen.
Die “verborgen schatten” tevoorschijn halen, dat was de uitdaging, die we aan de vrijwilligers van het Museum en van het Historisch Genootschap Midden Kennemerland hebben voorgelegd. Geholpen door de digitale bestandscatalogus zijn “schatgravers” aan de slag gegaan om favoriete voorwerpen uit het museumdepot te selecteren.
Het werd een bonte verzameling van wensen. Van bruidskleding tot nood-kacheltje, van een oud handschrift tot tapijt, van een kinderledikant tot een vuurklok, schilderijen, prenten, boeken, speelgoed, nostalgische foto’s enzovoort.
Hoe van deze bonte verzameling een tentoonstelling met een verhaal samen te stellen? Dat was de opdracht voor de werkgroep tentoonstellingen. Het verhaal van deze expositie zit in de schatgravers zelf. Veel van hen hebben hun keuze toegelicht met een persoonlijke aantekening. De bijschriften illustreren de betrokkenheid en interesse van alle mensen, die met hart en ziel werken voor het behoud van het regionaal historisch erfgoed.

De tentoonstelling “Verborgen Schatten” werd op 28 november geopend en duurt tot eind maart 2016.

(Nieuwsbrief HGMK)