Op 16 oktober opent Museum Kennemerland de nieuwe tentoonstelling: “Beverwijk Sigarenstad”. Deze tentoonstelling geeft een beeld van de sigarenindustrie in Beverwijk, een deels vergeten periode in de geschiedenis van de stad.
Vanaf 16 oktober is tevens het boek “De Beverwijkse Tabaksindustrie” te koop.
In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog waren er meer dan 25 kleine sigarenfabriekjes en de grote sigarenfabriek van de gebroeders Majoor aan de Koningstraat. Er werkten honderden mensen in deze industrie, in de fabrieken maar ook thuis.

De tentoonstelling bestaat uit materialen en documentatie, voor een groot deel afkomstig van een particuliere collectie. Onder de hoede van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland verscheen een boek over de sigarenindustrie, geschreven door de heer Cor Castricum. Ook dit boek is een wezenlijk onderdeel van de tentoonstelling. De uitgebreide collectie van de Beverwijkse verzamelaar Henk van Unen vormt de basis voor zowel het boek als de tentoonstelling.

De sigarenindustrie is belangrijk geweest voor onze regio. De sporen ervan zijn nog steeds te zien in de stad, als je tenminste weet waar je moet kijken. Het museum organiseert in het najaar een stadswandeling langs bijzondere “sigarenplekjes”. Tijdens de looptijd van de tentoonstelling zal het museum nog meer speciale acties opzetten.

Het boek “Beverwijk Sigarenstad De Beverwijkse Tabaksindustrie” kost 22 euro en is verkrijgbaar bij de boekhandel en in het museum. Online bestellen kan ook, via www.hgmk.nl. Leden van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland krijgen korting op het boek. Museum Kennemerland is gevestigd aan het Westerhoutplein 1 in Beverwijk en is geopend op zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.museumkennemerland.nl