De nieuwe tentoonstelling in het Museum Kennemerland toont werken van de schilder-tekenaar Sipke van der Schaar (1879-1961).

Deze kunstenaar woonde deel van zijn leven in Velsen, Beverwijk en Heemstede.  In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw was Kennemerland nog voor een flink deel ongerepte natuur. Daarin vond Van der Schaar zijn inspiratie. Hij was ook een groot liefhebber van zee en strand en bracht met zijn familie vele vakanties door in Wijk aan Zee en hij schilderde er dorps- en zeegezichten.

Het Museum Kennemerland heeft drie werken van Van der Schaar in bezit, de ruim tachtig schilderijen, aquarelles en pasteltekeningen in de expositie komen vrijwel geheel uit particulier bezit en zijn nog nooit in het openbaar getoond. Dankzij speurwerk van twee kleindochters van de schilder zijn werken uit binnen- en buitenland bij elkaar gebracht. 

Naast het thema “Kennemerland” wordt in de expositie aandacht besteed aan Van der Schaar’s werk als oriëntalist. Hij maakte grote kunstreizen naar Noord-Afrika en Palestina. Zijn kennis van de oosterse kunst gebruikte hij bij het maken van illustraties in bijbeluitgaven. 

Van deze tentoonstelling verschijnt een mooie catalogus, die wordt aangevuld met verrassende ontdekkingen over de regionale geschiedenis in de periode dat Van der Schaar hier woonde en werkte. 

De tentoonstelling Sipke van der Schaar in Kennemerland werd geopend op zaterdag 4 maart en loopt tot en met 18 juni.

Geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14 – 17 uur

Website: Sipke van der Schaar

[ng20170301 Persbericht uit Nieuwsblad De_Kennemergallery id=44]