pop_200De tentoonstelling gaat over de popgeschiedenis in de IJmond, vanaf 1960 tot heden, naast het speciale item de rockband De Bintangs, is er ook veel uit het lokale popgebeuren in de IJmond te zien. Foto’s van bands, platenhoezen, kleding uit de jaren 60, posters, muziekinstrumenten, maar ook de bekende transistorradio en platenspelers uit die tijd.

De Bintangs worden in de tentoonstelling tijdens de vele optredens in hun 50-jarig bestaan gevolgd: de eerste single en LP, veel foto’s, anekdotes, (opgetekend door Frank Kraaijeveld), de plaatsen waar de band heeft opgetreden en de vele hits die de band gemaakt heeft etc.
50 Jaar Pop in de IJmond     

De Bintangs is één van de oudste Nederlandse popgroepen en bestaat dit jaar 50 jaar! Voor Museum Kennemerland is het aanleiding om hier een tentoonstelling aan te wijden.
In de jaren zestig begint een nieuw tijdperk waarin andere opvattingen en nieuwe levensstijlen in de maatschappij ontstaan. Amerika is het grote voorbeeld. De jeugd verandert en heet voortaan “teenagers” of tieners. Zij kiezen hun eigen kleren, hebben hun eigen taal en luisteren naar andere muziek.
Rock-’n’-roll, popmuziek en de uit Engeland afkomstige “beat” worden populair. Jeugdhelden als Rolling Stones en Beatles worden door veel jongeren nagevolgd. De zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee werden veel beluisterd (de top 40).
In Beverwijk ontstaan de bandjes: de Hamletts, The Selfcick en The Rockin Robins. In IJmuiden: The Lations, The Shindy’s en the Hotlets. De optredens zijn in buurthuizen, kelders maar ook in het Kennemertheater, ABC-sociëteit, de VEB garage en de BET-hallen. In IJmuiden zijn de PENcentrale en de HINhallen pop.

De Bintangs

Begin jaren zestig leken de mogelijkheden van de Bintangs onbegrensd. Al in 1964 waren ze van Santpoort tot IJmuiden en Heemskerk de local heroes. Kraaijeveld: “We waren in Beverwijk het baken voor de jeugd, die toen nog verdeeld was in twee kampen: de nozems en de kickers”. De nozems hielden van rock ‘n’ roll, de kickers waren de artistiekelingen.
Erkenning op internationale schaal bleef uit, maar de Bintangs deinden eind jaren zeventig mee op de golven die de Nederlandse rockers Herman Brood en Gruppo Sportivo veroorzaakten.
50 Jaar lang is de band, in verschillende samenstellingen, blijven optreden.
Op 26 januari werd het 50 jarig bestaan gevierd met een spetterend optreden in Paradiso.
In het jubileumjaar verschijnt het boek Fifty Fifty: 50 Jaar Nederlandse Rockhistorie In 50 Korte Verhalen, geschreven door Frank Kraaijeveld. Concerten van de Bintangs in 2011: 26 februari in Paradiso te Amsterdam, 2 april in de Posthoorn te Waarland en op 8 mei in De Waerdse Tempel te Heerhugowaard

Opening expositie “50 Jaar Pop in de IJmond”  / Bintangs

In en om het museum was het vol tijdens de opening van de expositie

Vanmiddag werd om 16.30 uur door Frank Kraaijeveld de expositie 50 Jaar Pop in de IJmond”” geopend.
Veel muzikanten uit de regio, onder wie Aad Molenaar, Jan Paul van der Meij en Ab Winkel, maar ook presentator Jack Spijkerman, die in de jaren ‘60 bassist was van een IJmuidense band, woonden de opening van de expositie bij. 251tv-110402-50 jaar Pop in de IJmond Klik hier   

Foto’s

Het was die middag een feest van herkenning voor de zanger, collega’s uit het vak en vele anderen.

Er waren vele genodigden die middag; het musuem was te klein en daardoor stonden tijdens de toespraken velen buiten.
Dit was door het lentezonnetje geen enkel probleem.
Later kon toch een ieder langs de expositie die in verschillende ruimtes is opgesteld.
En met een hapje en een drankje was het een geanimeerde middag.

De plaatselijke tv was er ook, hieronder kunt u de link aanklikken en u ziet de opname van deze middag: