jos_stam_200Hoewel Jos Stam als zeer veelzijdig kunstenaar bedreven was in diverse technieken (aquarel, gouache, olieverf, linosnede, ets, pen- en potloodtekening maar ook keramiek en mozaïek) was het aquarelleren zijn favoriete expressievorm en in deze schildervorm heeft hij zich door de jaren heen tot een uitzonderlijk niveau ontwikkeld.
De aquareltechniek is ondermeer gecompliceerd door de afwezigheid van wit op het kleurenpalet en het ontbreken van de mogelijkheid tot corrigeren door het transparante karakter van de verf.

In die context tonen de aquarellen van Jos een ongekend trefzekere penseelvoering en een subliem oog voor detail.

Hij werkte zonder schets, wat inhoudt dat het onderwerp eerst enige tijd werd geobserveerd (zie titel van de expositie) en vervolgens direct met penseel en verf op papier vastgelegd.

Deze manier van werken vereist een enorme vaardigheid en kennis en beheersing van het materiaal die bij uitstek is terug te zien in de aquarelschilderijen van deze kunstenaar.

Ook de onderwerpkeuze is zeer gevarieerd, van portret tot stadsgezicht, vrijwel alles was in zijn ogen de moeite van het schilderen wel waard.

Zijn stijl valt te omschrijven als hedendaags realisme maar ook hierin maakte hij regelmatig uitstapjes naar bijvoorbeeld het surrealisme en de schets uit de losse pols.

Landschappelijk werk is een terugkerend thema in het oeuvre van Jos Stam.

Deze schilderijen werden terplekke geschilderd wanneer de kunstenaar per fiets of auto eropuit trok. Gewapend met veldezel, verf en penseel op zoek naar de schilderachtigheid van Noord Holland.

De expositie ” … observerend met penseel in de hand … ” van Jos Stam in het Museum Kennemerland kan gezien worden als een bloemlezing in aquarel van het Kennemerlandschap rond de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Naast deze aquarellen worden er ook enkele olieverfschilderijen, linosneden, tekeningen en etsen van zijn hand getoond.

Klik hier voor meer informatie over Jos Stam
Wilt u meer weten over de schilderijen, dan verwijzen wij u naar de Galerie Atelier Stam en klik dan hier