De tentoonstelling Wijkplaats, over vluchtelingen en nieuwkomers in de IJmond sinds het jaar 1900, in het Museum Kennemerland is met een maand verlengd tot en met zondag 29 januari.
De bewoners krijgen een maand extra de gelegenheid om in het vernieuwde en met het Huis van Geschiedenis uitgebreide Museum Kennemerland de wisseltentoonstelling Wijkplaats te bezoeken.
Deze expositie heeft een actueel thema: vluchtelingen en gelukszoekers. Het museum belicht in kort bestek enkele bevolkingsgroepen die om verschillende redenen hun toevlucht zochten tot de IJmond. Te beginnen met Belgische en Joodse vluchtelingen in het begin van de vorige eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog volgden (onder meer) groepen Indische repatrianten, Hongaren, Italianen en Spanjaarden, Vietnamezen en Tamils.
Tijdens de maand verlenging zijn wordt de tentoonstelling Wijkplaats opgeluisterd met twee nevenactiviteiten: een filmvoorstelling en een liedjesprogramma. Een en ander vindt plaats onder hoede van de stichting Kist.
Allereerst is er de vertoning van de ‘Filmische overpeinzingen’ van beeldend kunstenaar Saskia Sluiter uit Velsen-Noord. Zij deed onderzoek naar de jonge Joodse vluchtelingen die in de periode 1935-1942 woonden in de Kibboets Beverwijk (in Velsen-Noord). Zij bereidden zich hier voor op een nieuwe toekomst in het toenmalige Palestina, nu Israël. Saskia Sluiter legde haar zoektocht naar deze lokale, aangrijpende geschiedenis vast, zowel op papier als op film.
Het filmdocument is op dinsdagavond 17 januari te zien in Museum Kennemerland. Na afloop is er een gesprek met de maakster en is er gelegenheid tot discussie onder leiding van antropologe Ilja Beudel. Aanvang 20.00 uur.2016-25-dec
Het afsluitende onderdeel is een concert van het collectief WaZco. Het gezelschap uit Wijk aan Zee brengt voor deze gelegenheid Nederlandse evergreens ten gehore die zijn geschreven of vertolkt door artiesten (Boudewijn de Groot, Lory Spee, Ramses Shaffy, Ronny Tober, Bob Scholte) met een immigratie-achtergrond.
WaZco bestaat uit Ton Duin, Tom Wilbrink, Lex Molenaar, Sjanneke van Herpen, Paul Verhorst, Wim Duin en Annemarieke Bechtold.
Het WaZco-optreden is op donderdag 26 januari. Let wel: niet in het museum, maar in café-restaurant Sonnevanck in Wijk aan Zee! Aanvang 21.00 uur. Op zondagmiddag 29 januari is er een herhaling op het Julianaplein, eveneens in Wijk aan Zee.
Zondag 29 januari is tevens de laatste bezoekdag van de tentoonstelling Wijkplaats.
Het adres van Museum Kennemerland is Noorderwijkweg 2a (hoek Westerhoutplein)
Open: zaterdag, zondag en woensdag van 14.00 tot 17.00 uur
Op feestdagen gesloten
Toegangsprijs: volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: € 5